Одржава се од 14.11 - 14.12.2013.

Јован И. Ракиџић - "Анаформизам"

Изложба слика Јована И. Ракиџића у Галерији РТС-а није осмишљена као ретроспектива, нити представља најновија остварења овог сликара, већ је реч о проблемској изложби где њен аутор, историчар уметности и ликовни критичар Ђорђе Кадијевић, тежи да поново ишчита и репозиционира стваралаштво овог значајног ствараоца у координатном систему духа времена, на овдашњој ликовној сцени и историји савремене уметности.

Тако је он одабрао седам Ракиџићевих дела, које сматра показатељима смера на његовом стваралачком путу, започетом у домену фигурације, са исходиштем у сфери асоцијативног и апстрактног сликарства. Реч је о уљима на платну и радовима на папиру у комбинованој техници, насталим између 1977. и 1986.године.

"Игром судбине, Ракиџић се затекао у ризичној фази великог прелазног периода у коме се рачвају две историјске стазе савремене уметности, модерне и постмодерне" - назначује Кадијевић, који у тексту каталога, насловљеним луцидном игром речи и појмова "Анаформизам", тумачи: "Ракиџићев анаформизам је зачудно сентименталан, као да отвара душу обличја, открива материју са наличја. Оно чему овај сликар тежи готово је супротно декларисаној интенцији енформела. Њему је једнако страна крутост физичке бруталности апстрактног натурализма и дивље иживљавање отиснутог у траговима стихијске ејакулације безимене "гестичке" екстазе".

Јован И. Ракиџић је рођен 1944. у Добрици. Завршио је Академију ликовних уметности  у Београду 1968. године у класи професора Љубице Сокић, а постдипломске студије 1970. године у класи професора Стојана Ћелића. Приредио је педесет самосталних изложби у земљи и иностранству. Излагао је на бројним заједничким изложбама. Добитник је преко двадесет награда и признања. Редовни је професор на Академији уметности у Новом Саду.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара