Читај ми!

Vlada donela odluku o slanju zahteva Kforu, Srbi na KiM šesti dan na barikadama

Vlada Srbije donela je odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM, rekao predsednik Aleksandar Vučić. Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Kosovska policija ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka. Krizni štab u Mitrovici apelovao je da građani istraju i ostanu mirni.

Barikade Srba na severu Kosova i Metohije, koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, ulaze u šesti dan.

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi. To se sada, kako kaže, proverava i poručuje da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savetnika u Leposavić.

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gde se nalazi Pantić.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom. Razgovor je, kako kaže, bio iskren i korektan.

Lajčak je na Tviteru napisao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o situaciji na KiM, te da se traži političko rešenje za uklanjanje barikada.

S druge strane, Gabrijel Eskobar je za RTS rekao da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv, kako kaže, militarizacije problema, već se zalažu za dijalog.

Predsednik Vučić ranije je najavio da će Vlada Srbije u četvrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Premijerka Ana Brnabić je na sastanku sa Eskobarom ukazala na to da je hapšenje Srba bez dokaza ili optužbi, kršenje civilizacijskih normi, vladavine prava i sporazuma čiji je garant Evropska unija.   

Inače, juče je održana sednica Kriznog štaba sa koje je poručeno da građani ostanu istrajni ali suzdržani.

"Da poštuju pre svega međunarodne predstavnike Kfor i Euleks jer su oni tu na terenu u skladu sa međunarodnim sporazumima", rekao je potpredsednik Srpske liste Goran Simić posle sednice Kriznog štaba.

U međuvremenu, u Skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv parlamenta i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od 16 poslanika jedan je Srbin, Dušan Milunović sa liste "Građanska inicijativa Srpski opstanak".

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, CIK je odobrio zamenu odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica, gde su sada u većini Albanci.

Za predsednika Skupštine izabran je Nedžad Ugljanin iz Građanske inicijative Mitrovica.

Dok traju protesti na severu KiM, predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti i predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca potpisali su zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Kurti je podneo zahtev Češkoj, trenutno predsedavajućoj u EU, za članstvo "takozvane Republike Kosovo" u toj organizaciji.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво