Читај ми!

Вучић: Влада у четвртак доноси одлуку о упућивању захтева Кфору за наше снаге на КиМ

Председник Александар Вучић најавио је да ће Влада Србије у чевртак донети одлуку о слању захтева Кфору да се обезбеди присуство српских снага на северу КиМ.

"Седница Владе је у четвртак и, како стоје ствари, Влада ће донети одлуку о упућивању писма команданту Кфора", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након разговора са Срђаном Петровићем, власником винарије из Велике Хоче коме су полиција и царина приштинских власти запленилe крајем прошле недеље готово све произведено вино.

Додао је да ће седница Владе бити у четвртак поподне и да ће затим Кфор добити тај захтев.

Вучић је истакао да је поносан на припаднике наших оружаних снага код којих је видео јединство и опредељеност, као и жељу да се изврши сваки задатак који државно руководство пред њих буде поставило, и нагласио да је попуна у војсци никад боља.

"Желим да кажем свим грађанима да сам поносан на наше оружане снаге и припаднике по питању овога што се догодило јуче, и што смо прецизно добили од њих (на седници Савета за националну безбедност) без икаквог увијања и лажи, у до сада најтежој и најозбиљнијој ситуацији – говори да се много тога променило у Србији", рекао је Вучић.

Kако је оценио, постоји "као никада пре" боља попуна у гориву, храни и муницију, али и "као никада пре" боља попуна у људству.

Потпуно неочекивано, јер увек очекујемо да када постоји неко кризно време да имамо четири одсто оних који се, како се то каже популарно у војсци, 'скидају', додаје Вучић.

"Увек пронађу довољан разлог, некоме се не свиђа неко у политици, некоме је болесна тетка и слично. Kористили су висока примања у појединим специјалним јединицама да би могли добро да живе, а нису били спремни за оно за шта су се школовали и били плаћени", навео је Вучић.

Каже да је гледајући јуче припаднике наших оружаних снага којима је врховни командант, "готово заплакао".

"То нема везе са KиМ, просто сам био пресрећан када сам видео ту врсту јединства и опредељености и жеље да се изврши сваки задатак који државно руководство пред њих буде поставило. Поносан сам на њих и њихове породице, желим да има кажем једно велико хвала", навео је Вучић.  

"Шта је потребно да Приштина примени одлуке о земљишту Високих Дечана"

Вучић је упитао је шта је потребно да се деси па да Приштина спроведе своје одлуке у вези са земљиштем манастира Дечани.

Након састанка са породицом Петровић из Велике Хоче, Вучић је рекао да Приштину нико на то не може да натера, нити постоји то што би могло да се деси па да они сами спроведу своје судске одлуке или одлуке највиших правосудних инстанци.

"Али зато ће да добију визну либерализацију, зато ће да добију да их за два дана примају као да је Италија заинтересована за улазак у ЕУ, а не Приштина, због тога хоће и у Савет Европе да их приме, ваљда да нас подуче како то најуспешнија правна држава на свету функционише", иронично је прокоментарисао председник Србије.

Вучић je данас рекао да је добио уверавања да неће бити нових упада на север KиМ и рушења барикада, а Србе је позвао да не наседају на провокације.

"Чинимо све, радили смо јуче цео дан док нисмо синоћ добили уверавања да неће упадати да руше барикаде. Молимо још једном да невине Србе пусте на слободу и косовску полицију да више не упадају са дугим цевима, а показали смо фотографије тих људи са дугим цевима. То немају ни по једном основу право да учине", нагласио је Вучић одговарајући на питања новинара након што је у Председништву примио винара из Велике Хоче Срђана Петровића и чланове његове породице.

Председник је истакао да наша страна не жели никакав сукоб на KиМ.

"Нама је све на свету потребно, али нам то није потребно и хоћу да то и људи у свету разумеју, као што су Срби разумели", рекао је Вучић.

О Борељу и барикадама

Напоменуо je да је шок-бомба коју је неко бацио пиротехничко средство којим је неко некога упозорио, а не оружје.

"Сад ваљда треба бомбардовати целу Србију, зато што, кад им одговора и кад на неког треба да свале кривицу, север Kосова је део Србије, а кад им не одговара онда није", рекао је Вучић.

Он није желео да одговори на изјаву шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља да су барикаде и напади на припаднике Еулекса неприхватљиви.

"Не желим да одговорим, јер се плашим да је његова данашња реакција последица напада које је доживео када је означио стварног кривца за неконструктивност и пропаст преговора у Бриселу", рекао је председник Србије.

Додао је како верује да ће мир бити сачуван и додао како ће дати све од себе да тако и буде.
"Још једном позивам наш народ да ни на који начин не угрожавају Kфор и Еулекс, мада знам да то нису ни радили, да "не дају муницију да их оптуже" као кривице за било шта", апеловао је Вучић.  

Вучић је истакао да је Приштина само ноћ пре објаве одлуке о одлагању избора на северу KиМ са специјалцима на силу упадала у просторије општинских изборних комисија и ухапсила Дејана Пантића, само да би провоцирала и малтретирала Србе и да не стоји изјава немачке министарке спољних послова Аналене Бербок како је Приштина хтела наводно да спусти тенезије.

"Бербокова одговара уместо команданта Кфора"

На питање новинара како види изјаву немачке шефице дипломатије Аналене Бербок да је повратак српских трупа на KиМ неприхватљив и зашто је она то говорила пре команданта Kфора, Вучић је рекао: "Што се тиче Бербокове и Бореља, морате сваку од њихових изјава да анализирате детаљно да бисте знали зашто је до њих дошло.

Додао је да се све ово не дешава само зато што је Дејан Пантић ухапшен без икаквих разлога. "Сада нема лекове и породица и адвокат не знају где је, нико не зна, негде је заточен, а не зна нико ни разлог због којег је Пантић заточен."

"Јутрос је у девет сати требало да почне неко рочиште видео-линком и није почело. Аљбин Kурти је рекао само дан пре тога да су детињасте жеље да се формира ЗСО. Kада Бербокова каже, каквог ли лицемерја, да је неко спустио тензије јер је одложио изборе, а ноћ пре тога су упадали са специјалцима и хтели да заузимају просторије општинске изборне комисије и привели Пантића", констатује Вучић.

Вучић је запитао зашто су то радили и додао да Приштина свакако није одлуку о одлагању избора донела за пет минута.

"Знали сте да избора неће бити, хтели сте да провоцирате и нападнете Србе и на силу узмете изборне општинске просторије у четири српске општине на KиМ. Да ли је то логично, хоћете да одложите изборе, а шаљете специјалце да нешто заузимају? Где пише да могу са дугим цевима да дођу на север KиМ? Ни у једном акту то не пише", додао је Вучић.

"Тако су разарали и Републику Српску и све што стигну само зато што им то тако одговара", навео је Вучић.

Kаже да је Бербокова одговорила уместо команданта Kфора, који такође не може да одговори јер још није ни добио захтев за присуство наших снага на KиМ, рекао је Вучић и додао да ће у четвртак бити седница Владе Србије када ће бити донета одлука о захтеву и да ће поподне Kфор то добити.

"Имамо кључно питање за све њих – који ви документ хоћете да поштујемо? Само један документ нам кажите и заборавићемо четири. Ево, шведски сто – хоћете ли Kумановски споразум, Повељу УН, Резолуцију 1244, Брислески споразум или Вашингтонски споразум? Шта хоћете да поштујете, ниједан од тих пет не поштују, ни Приштина ни они који им помажу", навео је Вучић.

Истиче да Приштини не одговара Биселски споразум у делу који им се не свиђа и да онда Бербокова каже да не постоји влада у Приштини која ће да формира ЗСО. А ето, треба да постоји влада у Београду која ће да пусти Kосово у УН. Да ли сте озбиљни?, запитао је Вучић. 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво