Читај ми!

Барикаде на северу КиМ, полиција за саобраћај затворила прелазе Јариње и Брњак

На више локација у северном делу Косова и Метохије Срби поставили барикаде у знак протеста због хапшења бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића. У северном делу Косовске Митровице и Звечану, огласиле су се и сирене. Мањи број припадника косовске полиције распоређен је у Бошњачкој махали и у насељу Три солитера. Градом патролирају возила Еулекса.

Косовска полиција је на Јарињу у преподневним часовима ухапсила бившег полицајца Дејана Пантића који се са супругом враћао из Рашке. Због његовог хапшења, Срби са севера КиМ су се окупили и поставили барикаде, пошто не желе да дозволе да Пантић буде пребачен у Приштину.

Србину М. А. кога је косовска полиција раније на Јарињу ухапсила због сумње да је учествовао у нападу ватреним оружјем на полицијске службенике, Основни суд у Приштини одредио је једномесечни притвор.

М.А, како наводи основни суд у Приштини, осумњичен је за кривично дело "напад на службено лице у саизвршилаштву" и "неовлашчено држање, контролу и поседовање оружја", пренео је портал КоССев.

Према процени судије, разлог за одређивање притвора је могућност сакривања и бежања, као и могућност сакривања, уништавања или мењања доказа. 

Косовска полиција после хапшења је саопштила да се М. А. сумњичи за тешко убиство у покушају "пре одређеног времена".

Додала је да је у четвртак ухапсила још једног грађанина српске националности због напада на полицајце.

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи је после састанка са политичким партијама рекла да су се договорили да ванредни избори на северу буду одложени за април уместо 18. и 25. децембра.

Амбасаде земаља Квинте и канцеларија Европске уније поздравиле су ту одлуку.  

Брисел осуђује свако насиље и позива на одговорност и деескалацију. Наводе да јединице Еулекса и Кфора патролирају и прате ситуацију, али да је приоритет нормализација односа две стране.

Приштина методично и тврдоглаво јача присуство својих снага на северу Косова и Метохије, сутуација је опасна, оценио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко. Истиче да се наставља кампања застрашивања и угњетавања српског становништва.

Сједињене Америчке Државе позвале су Београд и Приштину на уздржаност и избегавање ескалације тензија. Портпарол Стејт департмента осудио је насиље у инцидентима 6. и 8. децембра.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво