Poslanici u Prištini usvojili zakone o transformaciji KBS u vojsku Kosova

Kosovski parlament jednoglasno izglasao tri zakona: zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane. Time se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku, ali ime snaga neće biti promenjeno jer je za to potrebna izmena ustava. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

00.15 - Jedinice Kfora koje su tokom dana bile raspoređene do mosta u južnom delu Mitorvice povukle su se u večernjim satima, javlja dopisnik RTS-a. 

22.00 - Jedino što tražimo je mir i sigurnost, istrajaćemo u našoj prevednoj borbi, poručili su Srbi sa severa, koji su se i večeras okupili u centru Kosovske Mitrovice.

20.10 - Spreman sam da idem na sednicu Saveta bezbednosti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obraćanja javnosti.

18.25 – Svečana ceremonija održava se u kasarni "Adem Jašari" u Prištini. Srećan sam što sam sada i "vrhovni komandant" KBS, poručio je Hašim Tači. 

18.20 Vanredna sednica kosovske skupštine o rezoluciji o dijalogi i zakonu o dijalogu sa Beogradom biće održana sutra u 10 sati, javlja Klan Kosova.

13.30 – Portparolka EU Maja Kocijančič ponovila je da promena mandata KBS može biti sprovedena samo u inkluzivnom i postepenom procesu koji je u skladu sa ustavom Kosova. 

12.25 – Povodom odluke o transformaciji KBS, reagovali su zvaničnici u Beogradu ističući da je prekršeno međunarodno pravo. Politički lideri kosovskih Albanaca pozdravljaju odluku parlamenta.

12.13 – Grupa građana ispred kosovskog parlamenta proslavlja uz tradicionalnu albansku muziku i igre. 

12.02 – Pred očima celog sveta pogažena Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo, poručuje predsednik Srpske liste Goran Rakić. Dodaje da su napadnuti mir, stabilnost i sigurnost na KiM. 

12.00 – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji KBS uprkos zabrinutosti Alijanse. 

11.49 – Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet napisao je na Tviteru: "Sada, više nego ikada pre, kosovska vlada mora da se posveti manjinskim zajednicama i da sarađuje blisko sa NATO saveznicima i partnerima, dok počinje desetogodišnja tranzicija bezbednosnih snaga. SAD će biti tu za vas". Američka ambasada izdala je i saopštenje.

11.45 – U južnoj Kosovskoj Mitrovici začulo se slavlje uz petarde. 

11.24 – Izglasana sva tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u vojsku Kosova. Sednici prisustvovali kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači.

11.15 – U okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave. Na putevima su pojačane kontrole policije, javlja reporter RTS-a. 

11.03 – Usvojen zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama. Sledi glasanje o zakonu o službi u KBS.

10.43 – "Dok se čeka glasanje u Skupštini Kosova, da podsetimo da sigurnost jedne zemlje zavisi od kvaliteta odnosa bezbednosti, mirnih odnosa sa susednim zemljama, ali i od snage i profesionalizma njenih oružanih snaga", napisao je na Tviteru američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

10.35 – Sa 107 glasova "za" usvojen nacrt zakona o Ministarstvu odbrane, javlja dopisnik RTS-a. Niko nije glasao "protiv". 

10.28 – Počela sednica kosovskog parlamenta. Poslanici Srpske liste nisu u sali. 

10.15 – Sednica još nije počela. Reporter RTS-a javlja da je u parlamentu jako obezbeđenje i da je otežan rad novinara. 

Zakoni su izglasani bez prisustva poslanika Srpske liste koji su u oktobru, u prvom čitanju, napustili sednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji.

Sva tri zakona usvojena su jednoglasno. Za njih je glasalo 104 od 107 poslanika u zavisnosti od toga koliko ih je u trenutku glasanja bilo u sali.

Ime snaga neće biti promenjeno jer su za to potrebne izmene ustava, što nije moguće bez glasova srpskih poslanika.

Ovim promenama, kosovske snage imaće 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 u rezervi. 

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi prištinskih vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da će Srbija znati da zaštiti svoj narod.

"Uputili smo hitan zahtev za održavanje sednice SB UN o KiM", rekao je Vučić i dodao da je spreman lično da učestvuje. 

S druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači juče je u uniformi izvršio smotru pripadnika snaga bezbednosti i tehnike. Rekao je da će nova formacija biti u službi mira na Kosovu, regionu i svetu.

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od, kako je naveo, "istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova".

Kaže da će vojska obezbediti mir "svima koji žive sa nama, u našem zajedničkom domu".

"Da bi Kosovo postalo deo NATO pakta, buduća vojska će uvek štititi život, dostojanstvo i integritet građana", napisao je Haradinaj.

Na glavnom trgu i drugim centralnim ulicama u Prištini, istaknute su zastave zemalja Kvinte.

Juče se oglasio i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, koji je objavio na Tviteru da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu "istorijsko" i da će SAD podržati razvoj i "organizacionu evoluciju" KBS.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво