"Жалим због одлуке косовског парламента, НАТО подржава дијалог"

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг наводи да жали што је косовски парламент донео одлуку о трансформацији Косовских безбедносних снага упркос забринутости Алијансе.

"И мада је транзиција Косовских безбедносних снага у принципу ствар о којој одлучује Косово, ми смо јасно ставили до знања да тај потез долази у погрешно време", поручио је Јенс Столтенберг.

Додаје да НАТО подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са њиховим текућим мандатом.

"Са променом мандата, Северноатлантски савет ће сада морати да изврши поновну процену степена сарадње НАТО-а са Косовским безбедносним снагама", наводи се у саопштењу Алијансе.

Столтенберг наводи и да НАТО и даље, кроз Кфор, остаје посвећен безбедности и сигурности на Косову и стабилности на Западном Балкану.

"Све стране морају да осигурају да данашња одлука косовског парламента неће даље довести до повећања тензија у региону. Сви одговорни политички актери у региону морају да се усредсреде на напредак реформи и дијалог", истиче шеф Алијансе.

Поновио је позив и Београду и Приштини да остану мирни и да се уздрже од било каквих изјава или акција које би могле да воде ка ескалацији.

"НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ као једино одрживо политичко решење за регион", наводи се у саопштењу.

Готемелер: НАТО подржава дијалог Београда и Приштине

На одлуку косовског парламента реаговала је и заменица Генералног секретара НАТО-а, Роуз Готемелер.

Поновила је став Јенса Столтенберга да трансформација КБС у војску може имати негативне последице за интеграцију Косова у Северноатлантски савез.

Додаје да ће НАТО размотрити ниво свог ангажовања са Косовским безбедносним снагама, уколико мандат ових снага еволуира.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво