Вучић: Спреман сам да идем на седницу Савета безбедности

Србија ће знати да заштити свој народ, поручио је председник Србије Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре поводом трансформације КБС у такозвану војску Косова. Председник истиче да ће Србија да води политику мира и поштовања према свима. Упутили смо хитан захтев за одржавање седнице СБ УН о КиМ, каже Вучић и додаје да је спреман лично да учествује.

После много година претњи, званично је формирана такозвана војска Косова на илегалан противправан начин, рекао је председник Вучић обраћајући се јавности на ванредној конференцији за медије. Председник је истакао да су Албанци показали да им није стало до поштовања права и правде, већ до провођења голе силе.

"Закључили смо да су формирањем војске Косова све урадили у супротности са међународним правом и њиховим илегалним уставом. Овим потезом угрозили су и мир и безбедност. Србија је упутила захтев за седницу Савета безбедности, спреман сам да као председник присуствујем тој седници", навео је Вучић.

"Србија је желела мир, уложила енергију да сачува мир у читавом региону. Што није било лако", навео је Вучић.

Истакао је да је створена атмосфера да је газити и рушити Србију добро и навео да се Србији пребацује то што је мирном, демократском политиком настојала да заштити своје државне и националне интересе.

Подсетио је да нам неретко споља замерају да смо се, наводно супротно дијалогу, залагали за повлачење признања такозваног независног Косова од појединих земаља које су га признале.

"Кажу, то није у духу дијалога и то не треба да се ради, а заборавили су да кажу да је, док смо водили дијалог, чак 19 земаља признало независност Косова, а онда им смета када 12 земаља повуче признање", рекао је Вучић.

Приштини, каже, ни дан-данас не пада на памет да изврши формирање Заједнице српских општина.

"Али газити и рушити Србију је добро, јер Србија ваљда треба да учествује као 'пиле које доноси главу на пањ' и свако ту главу може да одсече", приметио је Вучић.

"Албанци и њихови спонзори ниједног тренутка нису желели компромис"

Указао је да је дијалог са Приштином настављен јер смо желели компромис, као и да је био на мети критике јавности због тога.

"Излагао сам се ризику и личном и политичком и сваком говорећи колико су нам преко потребни мир и компромис", додао је Вучић.

Истакао је да је данас сасвим јасно да Албанци и њихови спонзори ниједног тренутка нису желели компромис.

"Данас је потпуно јасно да иза свега што су они урадили стоје САД, Велика Британија, а по питању војске Косова и Немачка", рекао је Вучић.

Нагласио је да смо ми том чињеницом разочарани, али да то није никаква новост.

Подсетио је да смо, када су уводили таксе, говорили да је то суманута одлука, јер је то одлука коју не може рационалан и разуман човек да донесе у 21. веку.

"И за то су имали подршку, јер да нису одмах после увођења такса од 10 одсто били би заустављени у тим суманутим намерама. Нису, била су блага саопштења и још блажа саопштења", каже Вучић.

"Имали су једну намеру – да згазе Србију"

Навео је да смо ми све своје обавезе испуњавали.

"Они су имали једну намеру, Албанци и њихови амерички спонзори, њихова намера је била да згазе Србију у политичком смислу, вредносном смислу и да Србија не може да се подигне по питању КиМ и то зато што се Србија дрзнула да побеђује, а не да губи", наводи председник.

Србија је, каже председник, за њих крива јер није изгубила на гласању у Интерполу, у Европској енергетској агенцији, у Унеску.

"А ниједно од тих гласања није покренула Србија, напротив,  молили смо Албанце у Бриселу – немојте то да радите, немојте то да тражите, немојте, није у духу дијалога, дајте да то решимо компромисом. Нису желели, мислили су да ће уз америчку подршку и помоћ успети да сруше Србију", каже Вучић и додаје да нису успели да сруше Србију.

"Мала, територијално и по броју људи, а велика духом слободарска Србија се супротставила и победила их све заједно са Американцима", нагласио је председник.

На основу ког акта су формирали војску? 

Вучић је запитао на основу ког то акта су Албанци донели одлуку о формирању војске.

Јасно је, каже, да су Албанци на Косову и Метохији дошли на идеју да кажу да треба да се заокружи државност, али, истиче, нису то сами смислили, видело се и ко им је помогао.

"Нећу сада америчком амбасадору да говорим шта све мислим о њему, није ни време", приметио је председник.

"Све што су урадили је супротно Резолуцији 1244, члану 9, став б, члан 15 у којима се захтева: демилитаризација ОВК и других наоружаних група косовских Албанаца и да ОВК и остале наоружане групе прекину одмах офанзивне акције и придржавају се захтева за демилитаризацију", каже Вучић.

Па каква онда војска, на основу ког акта су Албанци донели одлуку о формирању војске, пита Вучић.

"Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став, тачку на основу које су се дрзнули да погазе међународно право. То не постоји", рекао је председник.

Како је рекао, Србија је за њих била крива, јер није изгубила гласање у Интерполу, ЕНЦО, крива јер није изгубила у Унеско... а ниједно од тих гласања није прокренула Србија.

Вучић је поручио Србима са Косова да ће Србија имати снаге да их заштити. 

Косовски парламент изгласао је данас три закона чиме се омогућава трансформација КБС у косовску војску. 

Председник Србије, који је и врховни командант Војске Србије обишао је јединице Војске Србије на непознатој локацији и говорио им о њиховим задацима.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво