Амбасада САД у Приштини потврдила подршку трансофрмацији КБС

Сједињене Америчке Државе поново изражавају своју подршку трансформацији Косовских безбедносних снага у косовску војску која ће имати територијални одбрамбени мандат, као суверено право Косова, саопштила је амбасада САД у Приштини.

Гласање у парламенту данас је први корак у развоју ове способности, наводи се у саопштењу амбасаде САД.

"Ови закони не доносе моменталну промену структуре, мисије или операције снага, али представља почетак практичног, текућег посла креирања транспаренте, мултиетничке војске, интероперабилне са НАТО-ом, која служи свим косовским заједницама у складу са десетогодишњим планом транзиције Владе Косова", наводи се у саопштењу амбасаде САД.

Из амбасаде САД позивају косовску владу да настави своју блиску координацију са НАТО савезницима и партнерима, као и да се укључи у информисање и допирање до мањинских заједница.

"Очекујемо да ће се постојећи аранжмани са Кфором о кретању и операцијама снага на Косову наставити. Сви актери унутар и ван Косова требало би да подрже и подстакну грађане мањинских заједница на Косову да учествују у својим безбедносним снагама у корист својих заједница и земље. САД су посвећене раду са КСБ како би оне унапредиле свој професионални развој и организациону еволуцију што ће допринети миру и стабилности на Косову и у региону", наводи се у саопштењу.

"Регионална стабилност захтева да се Косово искрено труди да нормализује односе са својим суседом Србијом, а ми подстичемо обе стране да предузму хитне кораке за смањење тензија и стварање услова за брз напредак у дијалогу", стоји даље у саопштењу.

Како наводе, постизање обострано корисног договора који ће унапредити мир, стабилност и просперитет на Косову и у региону представља највиши приоритет САД.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво