Приштински званичници поздрављају усвајање закона

Лидери косовских Албанаца поздравили су одлуку парламента који је, без присуства посланика Српске листе, једногласно усвојио сва три закона о трансформацији КБС у тзв. војску Косова.

Закључујући седницу, председник парламента Кадри Весељи је поручио да је ово историјски датум за Косово. "Честитам свим војницима", рекао је Весељи.

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај рекао је новинарима, након усвајања закона, да ће припадници такозване косовске војске бити распоређени по целом Косову, на југу и северу.

Уз честитку грађанима, рекао је да нема разлога за забринутост. Харадинај је у изјави новинарима на српском језику рекао да косовска војска неће бити употребљена, како је навео, против свог народа.

"То је војска свих грађана, ми ћемо увек бити за мир. Војска неће бити окренута против својих грађана, јер и на југу као и на северу они су као код своје куће. Војска Косова никада неће бити употребљена против њих", тврди Харадинај, пренео је Експрес онлајн.

Харадинај је претходно на свом Фејсбук профилу написао: "Стара војска, војска".

Рамуш Харадинај је у интервјуу немачкој агенцији ДПА, који преноси Дојче веле, на упозорење министара спољних послова НАТО-а да није прави тренутак да се од јединица за заштиту од катастрофа КБС-а прави армија, одговорио да Косово није бирало тренутак.

"Процес трансформације КСБ-а је почео пре десет година, иначе уз активну асистенцију и помоћ наших НАТО партнера, међу којима је и Немачка. Сада смо стигли до тачке где је ово логичан корак", објаснио је Харадинај.

Додао је да ће формирање војске трајати, како је предвиђено, десет година, и да ће тек тада бројати 5.000 људи, а да тренутно има 3.000. 

Такође, најављује да ће војска остати при лаком наоружању.

Тачи: Коначно затворен процес изградње државе Косово 

Косовски председник Хашим Тачи је на Фејсбуку поручио да је после две деценије напорног рада, коначно затворен процес "изградње државе Косово".

"Као друштво и држава, показали смо се храбрим, одговорним и знамо да треба да останемо уједињени у одбрани интереса нашег народа и наше државе. Стварање Војске Косова и Министарства одбране је најбољи поклон за овогодишњи крај године", навео је Тачи на Фејсбуку.

Министар косовских безбедосних снага Рустем Бериша је захвалио Сједињеним Америчким Државама и НАТО-у.

Како каже, формирање тзв. војске заслуга је свих, укључујући и бивше министре и чланове Косовског заштитног корпуса, пренео је Љајми.

Бериша је рекао да ће остати на челу министарства одбране.

Косовски парламент је данас, без присуства посланика Српске листе, једногласно усвојио сва три закона о трансформацији КБС у тзв. војску Косова. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво