Drugi dan posete kineskog predsednika Srbiji, potpisana 22 sporazuma

Svečanim dočekom ispred Palate "Srbija" počeo je drugi dan posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji. Nakon razgovora u četiri oka Tomislava Nikolića i Si Đinpinga, usledio je bilateralni sastanak delegacija dve zemlje. Potpisana 22 sporazuma. Nikolić je uručio predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Usledio sastanak sa Aleksandrom Vučićem i Majom Gojković.

19.30 - Predsednik Srbije priredio je svečanu večeru u čast kineskog predsednika. 

14.20 - Nakon ručka koji je priredio Aleksandar Vučić, Si Đinping se sastao i sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

13.25 - Dok je predsednik Si Đinping bio u Palati "Srbija" u zvaničnom delu posete, njegova supruga Peng Lijuan je sa Dragicom Nikolić obišla školu za decu sa smetnjama u razvoju u Zemunu.

12.20 - U toku sastanak Si Đinpinga sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Usledio i sastanak delegacija dve zemlje.

11.50 - Predsednici Si i Nikolić se obraćaju medijima. Uveren sam da će od danas budućnost Srbije izgledati potpuno drugačije, rekao je Nikolić, dok je Si istakao da se odnosi Srbije i Kine neprekidno produbljuju.

11.45 - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsednik Nikolić uručio kineskom kolegi.

11.25 - Predsednici Si i Nikolić potpisali zajedničku Izjavu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Počelo potpisivanje i ostalih sporazuma.

10.40 - Nakon sastanka predsednika Srbije i Kine u četiri oka, počeo sastanak dve delegacije

10.05 - Mi smo vaš pouzdan parner, trudićemo se da produbimo prijateljstvo koje su naši preci zasnovali, rekao je predsednik Nikolić uoči sastanka sa Si Đinpingom. Spremni smo da podignemo nivo prijateljskih odnosa, rekao je Si i dodao da uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi u Srbiji.

09.35 - Uz intoniranje himni i uz najviše vojne i državne počasti ispred Palate "Srbija", počeo zvanični deo posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji. 

Drugog dana posete, kineskog predsednika je ispred Palate "Srbija" dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna. 

Uz Gardu Vojske Srbije i crveni tepih, intonirane su himne dve zemlje, a potom su predsednika Kine pozdravili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Aleksandar Vučić i ministri u Vladi.

Posle razgovora Nikolića i Si Đinpinga u četiri oka, predsednicima su se pridružile delegacije dve zemlje. Usledilo je potpisivanje dokumenata – Si i Nikolić su potpisali zajedničku Izjavu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, a članovi delegacija su potpisali još 21 sporazum.

Nikolić je uručio predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Srpski predsednik je Ukaz o odlikovanju doneo 12. maja. Nikolić je Si Đinpinga odlikovao, kako je tada navedeno u obrazloženju, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i NR Kine.

Nakon ceremonije uručenja ordena, Si se sastao sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i članovima delegacija, kao i predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti "Železaru Smederevo" koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Si Đinping je juče stigao u trodnevnu posetu Srbiji.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво