Свечана вечера у част председника Кине Си Ђинпинга

Председник Србије Томислав Николић приредио је у згради Председништва свечану вечеру за госте из Кине.

За госте из Кине, вечера са традиционалним српским јелима. Гост не крије одушевљење пријемом, домаћин признаје да му се остварио сан. Било је прилике и за неформалнији говор.

"Ако једно пријатељство доказује да нема даљине која може да раздвоји људе, државе и идеје онда је то пријатељство Србије и Кине. Наше границе су на различитим континентима, али оне нису раздвојиле наша вредносна завештања која су испреплетана, блиска, у многим ставовима једнака", поручио је председник Николић.

"Моја срећа је утолико већа што се сан који одавно сањам да заједно наступамо у Европи остварује у време када у Србији нема ниједног гласа против тога", поручио је председник Николић.

Си Ђинпинг је навео да Иво Андрић, Никола Тесла и Новак Ђоковић воде порекло из Србије и истакао да су они дали велики допринос развоју читавог света.

"'Валтер брани Сарајево', 'Мост' и остали филмови бивше Југославије заузимају важно место у светској историји и кинематографији. Бата Живојиновић је недавно преминуо, што је изазвало велику тугу у Кини", рекао је Си.

Током последњих година, напоменуо је председник Кине, Србија је постигла активне резултате у развоју економије, побољшавању живота народа и остваривању регионалног мира и стабилности. 

Током вечере, лидер најмногољудније земље на свету разговарао је и са породицом Велимира Бате Живојиновића.

Свечаној вечери претходио је свечани дочек, уз највише државне и војне почасти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво