Председник Кине Си Ђинпинг у Београду

Председник Кине Си Ђинпинг дошао је у тродневну посету Србији. На Аеродрому "Никола Тесла" приређен је свечани, традиционални дочек, а Сија и његову супругу поздравио је државни врх Србије. По уласку у ваздушни простор наше земље авиони српског ратног ваздухопловства дочекали су авион са кинеском делегацијом. Положени венци на споменик настрадалим службеницима Амбасаде Кине у НАТО бомбардовању и постављен камен темељац за изградњу Кинеског културног центра. Гости из Кине и домаћини прошетали су Калемегданом.

21.00 - Николић је приредио вечеру у част Си Ђинпинга и том приликом му уручио необјављену фотографију Си Џонгсуна, оца садашњег председника НР Кине, снимљене 1986. године, када је Си Џонгсун предводио делегацију Комунистичке партије Кине на 13. конгресу Савеза комуниста Југославије. У посвети Николић је написао: "Знам да сте на свог оца поносни и да тугујете за њим, као и ја за својим. И он би данас био поносан на Вас."

17.30 - Гости из Кине упознали су се са Калемегданском тврђавом а део српске историје презентовао им је Реља Сератлић из ЈП "Београдска тврђава". Сератлић је рекао да је Си показао импресивно знање о Србији, а највише га је одушевио поглед на Саву и Дунав.

17.20 - Председници Кине и Србије пошли су у обилазак Калемегдана. 

17.05 - У Улици трешњиног цвета Си Ђинпинг и Томислав Николић поставили камен темељац за изградњу Кинеског културног центра. Испред је откривен и споменик Конфуцију.

16.35 - Кинески и српски председник положили су венце на Споменик настрадалим службеницима Амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године. Интониране химне "Марш добровољаца" и "Боже правде".

14.45 - У ВИП салону Аеродрома у току је разговор двојице председника, у присуству њихових супруга Драгице Николић и Пенг Лијуан.

14.40 - Кинеска национална телевизија директно је преносила дочек председника Си Ђинпинга у Београду, а на насловној страни сајта већина вести посвећена је српско-кинеским односима.

14.05 - Кинеског председника дочекао је председник Николић са супругом. Народни ансамбл је на аеродрому одиграо коло, а Си је по традиционалном српском обичају послужен погачом и сољу.

13.40 - На Аеродром "Никола Тесла" слетео авион кинеског председника.

13.35 - Авион кинеског председника су у ваздушном простору Србије дочекала три авиона ратног ваздухопловства.

Председника Кине на аеродрому су сачекали председник Србије Томислав Николић са супругом, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник Владе Србије Александар Вучић, шеф дипломатије Ивица Дачић, амбасадор Србије у Пекингу Милан Бачевић.

За Си Ђинпинга на аеродромској писти приређен је свечани дочек, традиционално, уз со и погачу, а кинеском председнику и његовој супрузи деца у српским народним ношњама уручила су букете цвећа.

Председник Кине, његова супруга и домаћини прошетали су кроз шпалир гарде Војске Србије, поздравила су их и деца у српским народним ношњама, уз махање кинеским и српским заставицама.

Потом је одржан културно-уметнички програм, који је почео извођењем кола "Играле се делије", а током којег су представљене и народне игре из разних крајева Србије.

У говору на београдском аеродрому Си је поручио да је уверен да ће његова посета Србији бити успешна и отворити нову историјску страну развоја односа између Кине и Србије.

Председник Николић је истакао да пријатељство Србије и Кине непрекидно траје већ деценијама и да, када је Кини било тешко, међу реткима који је нису напуштали била је наша земља.

"Сада, када се Србија реформише и опоравља своју економију, Кина јој јасно и недвосмислено пружа руку пријатељства. Србија то изузетно цени и ту руку пријатељства неће злоупотребити. Нама нису потребне никакве посебне привилегије, већ само могућност да сопственим трудом и радом, уз помоћ пријатеља из Кине и из целог света, уз помоћ инвестиција наших пријатеља, омогућимо бољи живот нашим грађанима и изградимо Србију као модерну и уређену државу, као што је то и Кина", истакао је председник Републике Србије Томислав Николић нагласивши да данас почиње нова етапа пријатељских односа две земље.

Након тога, председници су разговарали у ВИП салону. "Са радошћу вас дочекујемо. Време је изванредно. Из авиона сте могли да видите како је наша Србија лепа земља и колико је земље обрађено, ми се спремамо за жетву пшенице", рекао је Николић госту из Кине.

Председници су после подне положили венце на споменик настрадалим службеницима Амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године.

Цвеће, односно хризантеме у белој боји, боји жалости у Кини, положиле су и њихове супруге, председник Владе Србије Александар Вучић, министри у Влади, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић и чланови кинеске делегације.

Пошту страдалим службеницима кинеске амбасаде одали су и градоначелник Београда Синиша Мали, амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг, саветници председника Србије Станислава Пак, Јасмина Митровић Марић.

Си је дошао у Србију на позив председника Николића, што је прва посета кинеског председника нашој земљи после више од 30 година.

Саобраћај у Београду био је отежан због посете Сија.

За извештавање о овој посети акредитовано је више од 800 новинара, сниматеља и фото-репортера, а представници београдских медија директан пренос прате путем видео-бима у прес-сали Палате "Србија".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво