Састанак кинеске и српске делегације

У Палати Србија почео је састанак државних делегација Србије и Кине које предводе председници Си Ђинпинг и Томислав Николић.

Председник Николић је поручио да Србија Кину прима отвореног срца и пожелео да се сви послови обаве на обострано задовољство.

"Још једном вам желим добродошлицу и да све послове обавите на обострано задовољство. Србија вас прима отвореног срца и ви сте то пријатељство могли да видите од како сте ступили на тле Србије", рекао је Николић.

Председник је рекао да Србији треба пружена рука, али да у њој не треба да буде новац, већ шанса за наше људе да раде. "Новац се троши, а рад га ствара", рекао је Николић.

Николић је истакао да је, уз досадашњу економску сарадњу и инвестирање у инфраструктуру, улазак Кинеза у Железару у Смедереву пословни потез који ће за вечност учврстити економске односе две земље.

Рекао је да Кину радује економски раст Кине и то што њихови грађани живе из дана у дан све боље.

Николић је рекао да је Србији драго што Кина полако заузима место које јој припада у светској политици, зато што је, навео је, свету недостајала велика сила која се неће мешати у туђу политику и неће војно решавати своје сукобе.

"Ми се поносимо пријатељством које осећамо да ви гајите према нама", рекао је Николић, наводећи да ће се то пријатељство данас проширти на свеобухватно стратешко партнерство, те да ће бити потписано више од 20 међудржавних споразуа.

То, рекао је, није последица недовољно развијених односа, него новог развоја у односима.

Николић је рекао да верује да је Си мудар човек и да зна да Србија не глуми пријатељство и да га не формира за дан или за годину.

"Ми само настављамо оно што су мудри људи пре нас одавно установили између Кине и Србије", рекао је Николић, подсетивши да ће Си разговарати и са председником и члановима владе.
Додао је да "сви ми помало живимо по траговима својих предака", а да су наши преци стварали пријатељство са Кином.

Си: Чврсти темељи за стратешко партнерство

Председник Си је поручио да се у Србији осећа као код куће.

"Данас почиње занични део посете. Када сам био у авиону осетио сам пријатељство и осећај вашег народа, вас и владе према Кини. Чим смо стигли приметили смо да сте послали три Мига 29 да нас дочекају и чим сам стигао на аеродром организовали сте величанствен дочек. Јуче смо имали дивну вечеру са вашом породицом. Осећам се као код своје куће", рекао је Си Ђинпинг, додајући да је посета Србији била његово обећање и обећање кинеског народа и владе.

Додао је да се у потпуности слаже са оценама председника Србије Томислава Николића о билатералним односима и његовим идејама и мишљењима.

Кинески председник је подсетио да се са Николићем састао три пута од 2003. године, а последњи пут прошле године, када је Николић посетио Кину и присуствовао обележавању 70 година од победе кинеског народа над јапанским агресором и победе над фашизмом, када су и представници Војске Србије учествовали у војној паради у Пекингу.

"Тада смо исцрпно разменили мишљења о свим питањима. Од тада сматрамо да су наши стратешки партнерски односи на вишем нивоу, а тиме је ударен чврсти темељ за успостављање свеобухватног стратешког партнерства две земље", нагласио је Си.

Додао је и да је Николић политичар са високим престижом, да је доста уложио за интерес свог народа и домовине, те да је стари пријатељ Кине и кинеског народа.

У обе делегације налази се по 12 представника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара