Србија и Кина поуздани партнери и пријатељи

Председник Томислав Николић је рекао уочи састанка у четири ока са кинеским председником да су Србија и Кина поуздани партнери, а да ће из пријатељства две земље свакако искрснути нови економски односи. Спремни смо да подигнемо ниво пријатељских односа, рекао је Си.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да су Србија и Кина поуздани партнери и пријатељске државе и истакао да ће из тог пријатељства свакако искрснути и нови економски односи.

"Србија је земља којој не треба никаква помоћ, већ само помоћ да почне да ради и очекујемо да нам у томе помогнете. А онда ћемо да освајамо сва тржишта. И ви и ми имамо много пријатеља у свету", рекао је Николић кинеском председнику Си Ђинпингу пред почетак тет-а-тет састанка у Палати "Србија".

Навео је да су Србија и Кина поуздани партнери, на пријатељству које су преци засновали, а да ће се ове генерације трудити да то пријатељство продубе за сва времена и да га оставе својој деци.

"Из тог пријатељства свакако ће искрснути нови економски односи", рекао је Николић.

Поручио је да долазак кинеског председника у Србију сматра остварењем свог животног сна да се повежу народи Кине и Србије, у жељи да се свима омогући бољи живот.

"Ваша улога је ту незаменљива", поручио је Николић Сију.

Рекао је да је Кина велика држава која нема сукоб ни са ким, која је увек била предмет напада, али, као и Србија, никада никога није напала.

"Кина је држава која из основа мења светски економски поредак, а не меша се у политку и у војне сукобе. Ја мислим да вам је велики део човечанства захвалан на томе", рекао је Николић.

Николић је још једном захвалио председнику Кине на посети Србији.

Председник Си је поручио да су односи две земље дубоки и садржајни и да их не обележава само пријатељство и сарадња, већ и заједничке вредности, те да је Кина спремна да подигне ниво тих односа.

"Спремни смо да уложимо напоре да учврстимо традиционално пријатељство две земље које су успоставиле наше старије генерације. Спремни смо да заједно са вама и даље подигнемо ниво пријатељских односа", истакао је Си.

Додао је да ужива у гостопримству и топлој атмосфери која је приређена у Србији.

"Заједно ћемо потписати заједничку изјаву о успостављању свеобухватног стратешког партнерства. Пре неколико година потписао сам са вама заједничку изјаву о продубљивању наших стратешких односа. Наши односи су дубоки и садржајни и не обележaва их само пријатељство и сарадња, већ и заједничка вредност", рекао је кинески председник.

Наша два народа су мирољубива, додао је, из генерације у генерацију се боре за очување суверенитета, територијалног интегритета и безбедности и да су зато, оценио је, два народа врло јака.

"Спремни смо да са вама дајемо доприносе за очување светског мира", нагласио је Си Ђинпинг, додајући да је циљ да се направи не само заједница интереса, већ и заједница судбина.

То заједница судбина не само две земље, већ целог света, закључио је кинески председник, поручивши да Кина инсистира да се реализују мир, развој и заједнички просперитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво