Dela Paje Jovanovića u SANU

Stopedeset godina od rođenja Paje Jovanovića, jednog od zapaženijh srpskih slikara obeležava se izložbom u galeriji SANU. Izložbu otvorio ministar Nebojša Bradić. Pokrovitelj priredbe Ministarstvo kulture Srbije.

U galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je izložba slika Pavla - Paje Jovanovića, povodom 150. godišnjice od rođenja tog velikog umetnika.

Izložbu je, pred mnogobrojnom publikom, otvorio ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

"Govori se da je Dositej Obradović doneo Evropu u Srbiju, da je Vuk Karadžić Srbiju odneo u Evropu, a Paja Jovanović je bio i u Srbiji i u Evropi i to je ono što je važno u tumačenju njegovog dela", kazao je ministar istakavši da je Jovanović svojim vrhunskim delima prevazilazio pojedinačno i opšte i da je na taj način došao do univerzalnog.

Bradić je podsetio da je Jovanović jedan od najuglednijih srpskih slikara, koji je još kao student na Bečkoj akademiji umetnosti dobio brojne nagrade koje su mu otvorile vrata ka evropskoj umetničkoj sceni i da njegovo slikarstvo na poseban način predstavlja Srbiju.

Sveprisutni Jovanović 

Jovanović je bio svuda prisutan, od Minhena, Beča, Pariza, Budimpešte, do Beograda, kazao je Bradić, napomenuvši da se govorilo da je umetnik jednu sliku počinjao u jednoj prestonici, završavao je u drugoj, izlagao u trećoj, a prodavao u četvrtoj.

Na izložbi pod nazivom "Paja Jovanović/Paul Joanowitch" predstavljeno je 97 dela nastalih u rasponu više od pet decenija umetnikovog života.

Postavku čine, pored najpoznatijih Jovanovićevih dela, i ona koja su malo poznata široj javnosti, a koncept je da svaku sliku prati skica, kroki ili mala studija koja je prethodila nastanku konačnog dela. Kroz taj proces se vidi studioznost i posvećenost autora, što ovu izložbu čini posebnom.

Na izložbi su prezentovane četiri ključne teme slikarevog opusa: žanr kompozicije - između Balkana i Orijenta, istorijsko slikarstvo, portreti i religiozno slikarstvo, u izbor su uključena dobro poznata i čuvena ostvarenja nastala za izlaganje, ali i pojedine slike nastale u Jovanovićevoj privatnoj sferi, na osnovu kojih se okriva da su neke velike teme bile i predmet njegovog intimnog promišljanja.

Postavku prati studijski katalog čiji je autor dr Miroslav Dimitrijević. Izložena dela su iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Umetničke zbirke SANU, Narodnog muzeja Pančevo, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Zadužbine kralja Petra I na Oplencu, Istorijskog muzeja Srbije i iz privatnog vlasništva.

Izložba je otvorena do 21. februara 2010. godine, a tokom njenog trajanja biće organizovani različiti programi namenjeni publici svih generacija - predavanja, stručna vođenja, projekcije filmova i aktivnosti Dečijeg kluba Narodnog muzeja.

Obeležavanje jubileja ovog velikog slikara odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 26. dec 2009, 20:49)
Paja Joanovic [neregistrovani]

Ko je Paja Jovanovic?

Posetio sam izlozbu i mogu reci da su slike pazljivo birane, ali mi se cini da su ponegde malo bez reda postavljene, narocito na ulazu. Na nekim mestima su postavljene slike jedna do druge koje nemaju nikakve veze. Ostalo mi izgleda dobro. Posebno me raduje sto je prikazan verno minhenski atelje u kojem su nastale neke od njegovih najboljih slika.

Prelistao sam katalog i video da ima mnogo teksta, ali vec na pocetku mi je bilo jasno i nisam imao potrenu dalje da citam. Odgovor na pitanje koje je postavljeno na pocetku : Ko je Paja Jovanovic?, necete naci ni na izlozbi niti u katalogu. Jedina osoba koja bi mogla da nam kaze pravu istinu o Paji Jovanovicu je bio covek po imenu Pera O'Radovan, ... ali on je, nazalost, vec peteset godina van ovog sveta.