Čačak nudi napuštena domaćinstva mladim bračnim parovima

Gradska uprava i stambena agencija Čačka osmislili su pilot-projekat otkupa napuštenih seoskih domaćinstava, da bi oživeli napuštena seoska domaćinstva i mladim bračnim parovima koji nisu zaposleni pomogli u poljoprivrednoj proizvodnji. Za to je iz gradske kase planirano šest miliona dinara, a najavljena je i mogućnost otkupa gazdinstava.

Samo u Sokolićima je na desetine napuštenih kuća. Iako je selo poslednjih godina oživelo, u neka domaćinstva naslednici retko dolaze.

"Oni bi to verovatno prodali, da dođu ljudi koji bi tu živeli, jedan deo zemlje obrađivali i organizovali život i tako jednostavno oživeli selo", objašnjava Radivoje Domanović iz Sokolića.

Miodrag Milojević, meštanin Sokolića, ističe da bi obnavljanje domaćinstava mnogo značilo selu.

"Da se selo naseli ljudima, dosta je kuća napuštenih u koje bi valjalo da dođu mladi ljudi, da obnove te kuće, da se živi", navodi Milojević.

Dragan Radulović napominje da ima dosta kuća u solidnom stanju koje mogu da se lako dovedu u funkcionalno stanje.

"Samo da se malo dorade, da se prepokriju, da se stave u funkciju, da se uvede voda, da dođu novi stanovnici – mladi, da se selo podmladi, ionako nam stanovništvo nedostaje", tvrdi Radulović.

Takva podrška povratku mladih na selo i pomoći višečlanim porodicama novina je u Čačku. Uz rešavanje stambenog pitanja u Gradskoj agenciji, nadaju se i rešavanju problema nezaposlenosti.

"Ali ne samo na način da oni ostvaruju svoje puke egzistencijalne potrebe, na način da se prehranjuju, već i da kasnije saradnjom sa međunarodnim i domaćim nevladinim i civilnim sektorom obezbedimo potpunu modernizaciju njihovog načina obavljanja poljoprivredne proizvodnje tako što će im se kupiti kvalitetna mehanizacija i tako što će oni postati ozbiljni robni poljoprivredni proizvođači", napominje direktor Gradske stambene agencije Milan Draškić.

Za početak, u Gradskoj stambenoj agenciji, kažu, biće dovoljno novca za otkup nekoliko poljoprivrednih gazdinstava.

Posle određivanja uslova za taj posao i raspodelu domaćinstava, razmišljaju i o mogućnosti da porodice postanu vlasnici. Tako će, kažu, ponovo imati sredstava, a neke druge napuštene kuće dobiti nove stanare.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 12. jan 2016, 17:19)
sekula [neregistrovani]

dodela imanja

ja bi to prihvatio istog momenta samo da deca imaju osnovnu skolu i da ima obradive zemlje,plasman proizvoda a za rad nema brige

(nedelja, 10. jan 2016, 17:14)
Milos [neregistrovani]

Zanimljivo

Sve je to zanimljivo i privlacno za one koji bi zeleli da se bave poljoprivredom a nemaju uslova,sta bi sve bilo potrbno od uslova za upis ili potraznju takvih investicija za naseljenje napustenih domacinstva,kome bi mogli da se obratimo za savet? Dali mogu dobiti odgovor i li objasnjenje?

(subota, 09. jan 2016, 08:52)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

За неке породице јесте решење

Доста ту услова треба да се исуни да би неко нормално живео на неком имању и то дуже време.
Тих 6 мииона тешко да може да буде довољно за 2~3 куће.
Ипак, вреди покушати, најгоре је не радити ништа.
Једини и највећи приоритет Србије је наталитет, нестајемо а нико ништа озбиљно не ради...

(petak, 08. jan 2016, 22:27)
Радан [neregistrovani]

Пропало у старту

Све и да дају младима неку напуштену кућу, њу је потребно реновитати, потребна је земља за обраду, алати, пољопривредне машине, новац за покретање производње, знање....Шта би ти млади људи радили у напуштеном селу? Без обданишта а вероватно и школе, гледали прву прилику да са њега побегну.

(petak, 08. jan 2016, 22:12)
anonymous [neregistrovani]

zivot na selu

lepa misao i trebalo bi se potruditi da ovo zaista zazivi ali sa sest miliona dinara neverujem da ce moci nesto puno da se odradi..treba vise novca za ovakav jedan projekat jer nemozete odvesti porodicu koja jedva sastavlja kraj sa krajem i reci ovo vam je kuca ovo su njive i to je to..pre svega trebate ih prekfalifikovati da bi se bavili poljoprivredom i stocarstvom odnosno nekoliko predavanja o tome kako se vodi jedno poljoprivredno domacinstvo kakav je i gde je profit,za pocetak ja bih svakom takvom bracnom paru dodelio po dve krave muzare hranu za godinu dana dok ne stanu na noge jer bi tako od mleka imali sigurnu mesecnu zaradu pa kasnije i vise,ali mora u sistemu da postoji lice koje ce ih pratiti u tome i biti moralna podrska u svemu sto ih zanima