Rezervisti dobili slučaj u Strazburu

Evropski sud u Strazburu presudio da Srbija mora da plati ratne dnevnice rezervistima Treće armijske oblasti angažovanim tokom Nato bombardovanja. Ukupna suma i do dve milijarde dinara.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, posle dve godine, presudio je u korist srpskih rezervista koji su zbog neisplaćenih dnevnica u Nato bombardovanju, tužili državu. Vladi Republike Srbije naloženo je da od pravnosnažnosti presude, 28. novembra, najkasnije do maja naredne godine, svim rezervistima Treće armijske oblasti koji nisu dobili novac, isplati zaostale dnevnice.

Sa šest glasova ZA i jednim protiv, Sud je odluku doneo 10. jula i na zvaničnom sajtu je objavio pre desetak dana kada su obevštene obe strane u postupku. Iako je državu tužilo osam ipo hiljada rezervista, pravo na nadoknadu imaće svi iz Treće armijske oblasti, koji do sada nisu dobili novac za boravak na terenu u vreme Nato bombardovanja

"Meni jeste srce na mestu, ali na dnu srca mi je bol što je to tako moralo da bude. U srcu me tišti što se sudimo sa otadžbinom koja je naša", kaže Rodoljub Vuković iz Udruženja boraca rata 1999.

Posle brojnih protesta i ročišta pred našim sudovima, Vlada Srbije je u vidu socijalne pomoći, pre četiri godine isplatila oko 10 000 rezervista iz najsiromašnijih mesta južne Srbije u proseku po 200 000 dinara. Oni iz većih gradova, poput Slavka Grubišića iz Niša, koji je sve vreme bombardovanja bio mobilisan, nisu dobili ni dinara.

Grubišić kaže da nikada nije gubio nadu i uvek je verovao da će kad-tad to da se reši i kad je čuo vest iz Strazbura veselio se.

Rezerviste koji 13 godina čekaju rešenje problema, sud u Strazburu smatrao je diksriminisanim po osnovu teritorije na kojoj žive. Vladi Srbije data je mogućnost žalbe u naredna tri meseca.

"Mi smo za kompromis sa Vladom Srbije jer nije u pitanju samo novčani iznos. Želimo da nađemo različite modalitete da bi sve strane bile zadovoljne", kaže advokat rezervista Srđan Aleksić.

Aleksić je naveo da je sud u Strazburu isplatu rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije 2008. godine ocenio kao ratnu dnevnicu, a ne kao socijalnu pomoć.

"Ta nazovi socijalna pomoć isplaćivana je iskuljučivo ratnim rezervistima od kojih nije tražen dokaz da je reč o socijalno ugroženoj kategoriji, a isplatne liste, odnosno izvodi banaka upravo glase na ratne dnevnice a ne na socijalnu pomoć", rekao je Aleksić.

Advokat je rekao da je sud u Strazburu zaključio i da su rezervisti iz drugih opština diskriminisani.

Izvšrenje presude nadgledaće Komitet ministara Saveta Evrope.

broj komentara 50 pošalji komentar
(četvrtak, 20. dec 2012, 11:38)
anonymous [neregistrovani]

sta mislite

ja nikad vise .od sad ja i moja porodica i nikakva zemlja vise.dosta je bilo bosne hrvatske i bombardovanja.bez uvrede postujem vas sve

(četvrtak, 15. nov 2012, 18:53)
miodragstankovicbeogradanonymous [neregistrovani]

svimveteranima

dragi moji drugovi ratni veterani ija sam jedanod vas a sada sam u invalidskim kolicama pa me cude ova gospoda sa takim komentarima koji cisto vredjaju azaboravljaju da im je drzava vratila staru deviznu onu koju su dali bankama slobodana milosevica koji ih je opljackao akad je poceo rat svite patrioti suse sakrivali a mi smo ratovali za te nazovi patriote miodrag mija bombas krnjaca kotez ulica mirovacka br 10 zivela srbija hvala

(četvrtak, 08. nov 2012, 21:00)
Dragan Velkovic [neregistrovani]

Ratni veterani

Za vreme nato bombardovanja bio sam mobilisan i ceo rat sam bio u okolini Zajecara,pa pitam da li ja imam pravo na isplatu ratnih dnevnica.unapred hvala

(sreda, 19. sep 2012, 16:04)
zoran [neregistrovani]

ratne dnevnice

ucesniksam rata od: 05-04 do 24-06 1999 god.vojna posta br:8365.kosovska mitrovica.dalije to treca armiska oblast?dali imam pravo na zaostale dnevnice i kome dase obratim za upis u spisak veterana.

(subota, 15. sep 2012, 00:32)
anonymous [neregistrovani]

da li znate?

da li znate kolike su dnevnice dobijali oficiri, a sudije iz kursumlije i njihove zene? Rezervisti nisu trazili nista dok to nisu saznali. Mozda nisam opalio ni metak na Kosovu ali sam tri meseca spavao na otvorenom po kosovskim sumama bez slema, opreme isa pola uniforme i brojao rakete koje padaju oko nas.

(sreda, 12. sep 2012, 18:13)
tiha voda breg roni [neregistrovani]

svaka cast vojsko moja

ko pljuje po rezervistima covek nije,a isti ti misevi zezali su nas kako ostaju da nam cuvaju zene dok mi krvarimo za otadzbinu,a sada ponovo pljuju po nama,sramota.

(petak, 07. sep 2012, 22:09)
anonymous [neregistrovani]

za coku

I branili smo je bez para ,a te dnevnice su mozda i bile za nekoga jedini izvor prihoda za decu i zene .

(petak, 07. sep 2012, 15:36)
vlade popovic [neregistrovani]

rezervisti dobili slucaj

Svaka cast svima nama a narocito ljudima koji su ovo vodili nisam verovao da cemo uspeti, zalosno je sve ovo jer nam je drzava ovakva da moramo od patriota i najboljih sinova ove zemlje praviti protivnike i nekakve inadzije bez potrebe.
Nadam se da ce ova odluka obuhvatiti sve ucesnike rata 1999 iz cele Srbije jer smo bili bombardovani svi a ne samojug zemlje

(petak, 07. sep 2012, 12:14)
nidža [neregistrovani]

Sramota!

Em što nas je prethodna vlast debelo zadužila širom sveta em je dozvolila da se bruka pred svetskim sudovima zbog nekorektnog i nedoslednog odnosa prema svojim građanima.
Ne radi se ovde o dnevnicama, rezervistima... već je u pitanju nedoslednost u primeni sopstvenih zakona. Za neke ima i preko mere dok drugi ni zakonsku osnovicu nisu mogli dobiti. Još treba da naplate i batine što su dobili tražeći svoja prava.
A Srbija se kroz istoriju pokazala kao veoma "korektna prema svojim junacima i herojima: setimo se samo Milunke Lazarević, srpskih vojvoda, vojskovođa, heroja - umirali su u bedi i siromaštvu, zaboravljeni a mnogima sadašnja pokolenja skidaju imena sa ulica.
Onaj što ne poštuje sopstvenu istoriju osuđen je da ju iznova proživljava.

(petak, 07. sep 2012, 09:55)
Nenad [neregistrovani]

borac Krnjina

Srecan sam sto cu kupiti lekove,a stidim se mog dede Solunca Bogoljuba.Slava izginulim ljudima i borcima