Представљена Пекићева књига

Књига Борислава Пекића "Стопе у песку", коју су на основу говора и предавања које је Пекић држао широм света приредиле његова супруга и ћерка, промовисана је у Београду.

Борислав Пекић представља најсвестранији књижевни израз своје генерације у европском духу и опсегу, рекао је књижевник Добрица Ћосић на представљању Пекићеве књиге "Стопе у песку", додајући да аутор не стаје ни под један кров идеологизоване поетике - реалистике, модерне и постмодерне.

Ћосић Пекића описује као писца надљудске енергије, који је исписао око 30.000 страница књижевног, публицистичког и интимног текста.

"Могло би се без већег ризика рећи да је Пекић тотални писац. Он је човек коме литература није била професија, него апсолутно читав живот, читаво живљење", нагласио је Ћосић.

Ћосић верује да је Пекић водио херкуловску борбу са временом, наводећи да тај људски напор и духовни подвиг није и не може бити само победнички.

Ћосић је испричао како је, када је био у прилици да проведе сате са Пекићем, видео у њему интелектуалну кондицију, јер је био у стању да целу ноћ проведе са неким и разговара о најтежим проблемима.

Књижевник и професор на Филолошком факултету Александар Јерков је, говорећи о значају Пекићевог дела за српску књижевност и културу, истакао да објављивање сваког
његовог дела представља празник за српску културу.

Књигу Борислава Пекића "Стопе у песку" приредиле су његова супруга и ћерка на основу говора и предавања које је Пекић држао широм света.

Борислав Пекић умро је 2. јула 1992. године у Лондону, где је живео дуги низ година.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 27. јун 2012, 12:56) - anonymous [нерегистровани]

knjiga

u svim knjižarama Službenog glasnika

(среда, 27. јун 2012, 11:47) - Gordana [нерегистровани]

kratko pitanje

Gde ima da se kupi ova knjiga?