Помен над масовном гробницом на Земунском гробљу за 6.500 убијених Срба

У организацији удружења "Јадовно 1941", на Земунском гробљу одржан је помен код споменика над масовном гробницом за 6.500 убијених Срба у логору Земун односно Сајмиште у периоду од 1942. до 1944. године. Такозвани Прихватни логор Земун се налазио на територији НДХ-а, а према неким истраживањима у њему је убијено 11. 000 људи. Првобитне процене Државне комисије по завршетку рата говоре о готово 4 пута више жртава.

Дан сећања на жртве Прихватног логора Земун – Анхалтен Лагер Семлин почео је литургијом жртвама страдања у Цркви Светог архангела Гаврила, а потом је, први пут од 2019. године када је почело обележавање овог дана, организован крсни ход народа до масовне гробнице Срба на јеврејском делу Земунског гробља. Свештеници су на почетку одржали помен жртвама, а онда се присутнима обратио викар партријарха српског епископ топлички Петар. 

"Када се сећамо ових страшних страдања које је задесило ове невине жртве ми знамо да смо победили. Из перспективе садашњости то је трагично, мучно, тешко, неописиво, паклено, али из перспективе васкрслог Христа једина истина овога света јесте да ће све бити добро, да ће добро победити и да ће живот победити", каже епископ Петар. 

Председник Скупштине градске општине Земун Мирослав Гајић каже да не смемо заборавити жртве Прихватног логора Земун. Најављује подизање новог споменика.

"Са организаторима данашњег догађаја ћемо разговарати да нови споменик над масовном гробницом Срба буде већи, поноснији како би се на том месту у наредним годинама још више људи окупљало“, наводи Гајић. Према његовим речима, тако ће се одавати почаст и онима који ту почивају, али и свим невиним жртвама Прихватног логора Земун.

Да је неопходан нови споменик масовном страдању Срба слаже се и председник београдског Удружења "Јадовно 1941" Момчило Мирић. Према његовим речима, крст мора постојати над гробницом што сада није случај. Каже за Радио Београд да је до пре 5 година гробница, где је сахрањено 6.500 Срба убијених у Прихватном логору Земун, била потпуно непозната јавности.

"Било је познато да тако нешто постоји, али не и где тачно, како изгледа, шта на њему пише. Ту је било нула информација. Дошли смо овде на Земунско гробље и распитали се о гробници у управи. Нико није знао. Док смо ми објашњавали шта тражимо један гробар је рекао:  'Мислите партизани.То вам је на Јеврејском гробљу. Идемо да вам покажем'", сећа се Момчило Мирић и наводи да су 2019. године организовали први молитвени скуп. Када су пре пет година објашњавали свештеницима шта желе од њих и за шта их моле, каже нико од њих им није веровао.

На споменик постављеном 1951.године на Земунском гробљу стоји натпис "Жртвама фашистичког терора од 1941. до 1944.“. Међутим, нигде не стоји да је то једна од највећих појединачних гробница српских жртава на територији НДХ-а. До документације која јасно показује шта се налази испод споменика на Јеврејском гробљу у Земуну, а која је деценијама скривана од јавности дошао је публициста Никола Милованчев. Каже да је то резултат нашег заборава.

У логор су терана деца од годину, три, пет, али и старији од преко 100 година. Не зато што је дете од годину дана било антифашиста већ што је било српске националности. Нацистички дипломата Бенцлер наводи у извештају Берлину 30. августа 1942. да је у логору Земун преко 9.000 ухапшених, од тога половина су била деца и старци. Навео је да најстарији логораш има 104 године, као и да дневно умире између 100 и 200 људи.

Према истраживањима кроз концентрациони логор Земун, смештен од 1941 до 1944. године на београдском сајмишту прошло је око 90.000 људи. Од маја 1942. године када је преименован у Прихватни логор Земун убијено је више од 10.000 Срба. Најмање 6.500 биле су жена и деца са Козаре, из Дубице и других поткозарских села. После рата тела су ексхумирана и без идентификације сахрањена у заједничку гробницу на јеврејском делу гробља у Земуну.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије