Десетине погинуле у пожару на Атици, трага се за око 200 људи

Најмање 70 особа погинуло је у пожару који је захватио делове грчког полуострва Атике. Више од 180 људи је повређено, а за око 200 особа се трага. Међу повређенима нема држављана Србије. На подручјима захваћеним ватром уведена је ванредна ситуација, а премијер Алексис Ципрас прогласио је тродневну националну жалост. У пожару је оштећено 1.200 кућа и ситуација је тешка с обзиром на велики број жртава, али панике нема, каже за РТС амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић.

21.00 – Жртвама пожара биће омогућена психолошка подршка, а онима којима је оштећена кућа биће смањен порез. Епидемиолошки тимови који спроводе теренски рад, прегледаће сва подручја, јавља АНА. 

18.20 – До реактивирања ватре дошло је у Калитехнопулију и Канетију и, према незваничним информацијама, трага се за око 200 људи, јавља дописница РТС-а. 

17.45 – Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић каже за РТС да је ситуација на Атици тешка с обзиром на велики број жртава, али да нема панике. 

17.15 – Ситуација у Грчкој и даље је критична, а муњевито ширење ватре, са 14 симултаних пожара, на три фронта у источној Атици, као и велика брзина ветра, отежавају интервенцију ватрогасаца, наводи портпарол грчке владе Димитрис Цанакопулос.

16.30 – Број жртава пожара порастао на 74, али се процењује да тај број није коначан, саопштила је грчка ватрогасна служба, јавља Ројтерс

15.25 – Морнарички бродови, јахте и рибарски бродови евакуисали су 715 људи са плажа протекле ноћи, изјавио је портпарол грчке владе Димитрис Цанакополус.

14.35 – Српски туристи у Глифади код Атине су безбедни и нико није изразио жељу да прекине летовање и врати се у Србију, кажу у туристичкој агенцији "Контики". 

13.25 – Премијер Алексис Ципрас прогласио је тродневну националну жалост, преноси Ројтерс

12.02 – Грчка војска појачава патроле у региону захваћеном ватром. Дронови прикупљају податке због сумње да је пожар подметнут. Врховни суд наредио истрагу.

11.50 – Број жртава расте. Погинуло је најмање 60 особа, изјавио је градоначелник Рафине Евангелос Борнос. 

11.25 – Цела Европа мобилише се да помогне Грчкој. Прву помоћ већ је послало десетак чланица ЕУ, а помоћ су понудиле Србија и Хрватска.

08.45 – Недалеко од обале пронађено је 26 тела, објавили су грчки медији. 

08.00 – Међу повређенима нема грађана Србије, потврдио је за РТС амбасадор у Атини Душан Спасојевић.

Најмање 74 особе су погинуле, а 187 људи је повређено у пожарима у околини Атине, међу њима и 23 детета, јавља Ројтерс. Страхује се, међутим, да би број погинулих могао да буде и већи. 

Док не падне ноћ, наставља се потрага за несталима, којих, према незваничним информацијама, има око 200.

Више од 700 људи евакуисано је морским путем са плажа којима је претио пожар током претходне ноћи у Грчкој, саопштио је портпарол грчке владе Димитрис Цанакополус.

Обалска стража спасила је и 19 особа из мора, који су тамо потражили спас од пожара.  

Цанакополус наводи да је ситуација са великим пожаром у Грчкој и даље критична и да муњевито ширење ватре, са 14 симултаних пожара на три фронта у источној Атици, као и велика брзина ветра, отежавају интервенцију ватрогасаца.

У Грчкој је за протекла 24 сата избило 47 шумских пожара, али је већина њих угашена још у почетном стадијуму. 

Дошло је до реактивирања ватре у Калитехнопулију и Канетију па су пале у воду наде да је ситуација под контролом како се чинило данас када је ветар ослабио и када су забележене ниже температуре.

Како се наводи у саопштењу Амбасаде Грчке у Београду, поред ватрогасне интервенције, у току је и спровођење плана за ванредну ситуацију уз мобилизацију Министарства унутрашњих послова и полиције, али и министарстава здравља, саобраћаја, одбране, поморства и животне средине, као и подручја Атике. 

Додаје се да је премијер Грчке Алексис Ципрас разговарао телефоном са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером, који је изразио солидарност ЕК са Грчком и спремност за обезбеђивање потребних средстава како би се суочили са ванредном ситуацијом.

Амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић каже за РТС да је ситуација тешка, али да нема панике. Додаје да су се државне службе организовале како би санирале последице катастрофалног пожара и да би предупредиле његово ново разбуктавање.  

Пожари подстакнути високим температурама и снажним ветровима захватили су борове шуме и приморске градове са обе стране грчке престонице. Влада је апеловала на међународну помоћ и све снаге усмерила на то да ватрену стихију стави под контролу. Напомиње да је у пожару оштећено 1.200 кућа. 

Амбасадор Србије потврдио је за РТС да међу повређенима нема грађана Србије и поручује да је амбасада отворена за све наше грађане којима је потребна помоћ.

Спасојевић каже да је у контакту са представницима туристичких агенција, иако ово није регија у коју грађани Србије долазе на летовање.

Прва ватра појавила се у четвртак, а у последња 24 сата, потпомогнута јаким ветром у источној Атици, проширила се на туристичка места Мати, Рафина, Неос Воутзас и Пентели.

Најтежа ситуација је у Матију, где је на пољу тридесетак метара удаљеном од обале пронађено 26 тела.

"Један од спасилаца ми је пренео да је видео шокантан призор – тела 26 људи збијених једни уз друге", рекао је за грчку телевизију Скај председник Црвеног крста Грчке Никос Економопулос, преноси Ројтерс.

Агенција преноси речи једног од очевидаца који каже да је вероватно реч о људима који су покушали да нађу излаз из ватреног обруча, али нису успели да побегну на време.

Један од евакуисаних становника Матија је ситуацију у том месту упоредио са ерупцијом вулкана који је уништио античку Помпеју.

"Ватра се тако брзо проширила да уопште нисмо били свесни! Први пут у животу видела сам тако нешто. Али успели смо да побегнемо у море", испричала је једна од мештанки Матија.

Бег од ватре у море

Не зна се колико је људи остало заробљено у изгорелим кућама или аутомобилима којима су покушали да побегну. Многи су спас потражили у мору.

Успешно је евакуисано 689 оних који су били заробљени у луци у Рафини.

Спасиоци су пронашли групу од десет туриста из Данске који су потекле ноћи, бежећи од ватре, чамцем отпловили у непознато.

Премијер Алексис Ципрас хитно се вратио из посете Мостару. 

"Ово је тежак тренутак за регион Атике, тешка ноћ за Грчку. На три велика ватрена фронта, ангажовано је више од шест стотина ватрогасаца и три стотине специјалних возила. Морамо бити у стању константне приправности и уједињени, како бисмо се изборили са овом изузетно тешком ситуацијом", поручио је Ципрас у обраћању нацији.

Обраћајући се јавности данас путем телевизије, Ципрас је рекао да земља пролази кроз "неизрециву трагедију".

"Данас, Грчка тугује и ми проглашавамо три дана националне жалости у знак сећања на оне који су погинули", рекао је Ципрас, преноси Ројтерс

Грчки премијер обећао је да нико неће бити заборављен и да нико неће бити остављен без помоћи државе, али и да "ништа неће бити остављено без одговора", навела је АНА.  

Наглашава и да је време за мобилизацију и борбу. 

Око поднева грчка застава на згради владе и парламента је спуштена на пола копља, а све манифестације су отказане.

Грчка је затражила од европских земаља додатне хеликоптере и ватрогасце да помогну у борби против ватрене стихије, па европске земље мобилишу снаге.

Прву помоћ Грчкој послале су Италија, Немачка, Пољска, Француска, Кипар, Израел, Шпанија, Бугарска и Пољска, помоћ је понудила и Хрватска.

У Црвеном крсту Србије кажу да од колега из Грчке очекују информације о томе каква врста помоћи ће им бити потребна.

"Наши тимови су спремни уколико наше колеге за тим изразе потребу. Основно правило је да се пружа помоћ у ономе што је потребно. Оно што су за сада наговестили то је да, ако помоћ буде потребна, она буде у новцу. Жеља им је да тај новац уплате народу, али шта им је најпотребније, видећемо у периоду који је пред нама", каже генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић.

Председник Србије Александар Вучић упутио је изразе најдубљег саучешћа председнику и премијеру Грчке, Прокопису Павлопулосу и Алексису Ципрасу, и понудио помоћ Србије у савладавању ватрене стихије. Телеграм саучешћа упутила је и премијерка Ана Брнабић.

Патријарх СПЦ Иринеј моли се Господу да припадницима служби на терену подари снаге и успеха, повређенима брз опоравак, а покој душе пострадалима и утеху ближњима, саопштила је ТВ Храм.  

У деловима Грчке захваћеним пожаром проглашена је ванредна ситуација.

Пожар у селу Мати, које се налази око 29 километара од Атине, најгори је у Грчкој од оног који је 2007. године захватио Пелопонез, преноси Ројтерс.

Мати се налази у региону Рафине и веома је популаран међу локалним туристима, пре свега међу пензионерима и децом која ту долазе да кампују.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво