Европа се мобилише да помогне Грчкој

Влада премијера Алексиса Ципраса затражила је од европских земаља додатне хеликоптере и ватрогасце да помогну у борби против ватрене стихије, па европске земље мобилишу снаге да помогну Грчкој.

Прву помоћ Грчкој послале су Италија, Немачка, Пољска, Француска, Кипар, Израел, Шпанија, Бугарска и Пољска. Помоћ су понудиле Србија и Хрватска.

Прва ватра појавила се у четвртак, а у последња 24 сата потпомогнута јаким ветром у источној Атици проширила се на туристичка места Мати, Рафина, Неос Воутзас и Пентели.

"Израелски тимови су у приправности и на располагању су Грчкој ако је потребно", саопштила је израелска амбасада у Атини.

Бугарски премијер Бојко Борисов разговарао је са својим грчким колегом Алексисом Ципрасом телефоном и понудио је да пошаље 50 ватрогасаца и два противпожарна мотора, док су Кипар и Шпанија јуче послали опрему и особље, пише дневник Катимерини.

У деловима Грчке захваћеним пожаром проглашена је ванредна ситуација, а национална застава на згради владе и парламента у Атини спуштена је на пола копља.

"Наше мисли су са Грчком и са жртвама страшних пожара", написао је француски предсдник Емануел Макрон на Твитеру.

Саосећања са грчким народом изразио је председник Европског савета Доналд Туск.

"Веома сам ожалошћен трагичним шумским пожарима у Грчкој. Европа ће стати иза наших грчких пријатеља у овим тешким времеима. Помоћ је на путу из неколико земаља ЕУ ", написао је председник Европског Савета.

Ципрас је такође разговарао телефоном са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером, који је понудио ресурсе и изразио саучешће породицама страдалих, пренела је агенција АНА-МПА.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво