Ванредна ситуација због пожара код Атине, најмање петоро мртвих

Тела најмање четири особе налазе се на улицама грчког села Мати, које је уништио пожар, јавља "Ројтерсов" очевидац. Још једна особа је погинула, док је 25 повређено у пожару у близини Атине, саопштиле су грчке власти. Грчки медији јављају да је десеторо људи, највероватније туриста из Данске, нестало након што су бежећи од пожара, ускочили у чамац и упутили се у непознатом правцу. Премијер Грчке Алексис Ципрас због ванредне ситуације у Атини хитно прекида посету БиХ.

23.25 – Угљенисани остаци најмање четири особе налазе се на улицама грчког села Мати, јавља Ројтерсов очевидац.

22.15 – Власти у Атини саопштиле су да је једна особа погинула, док је више од 20 повређено у пожару који је, током дана, уништио око 100 кућа и 200 возила, преноси Катимерини.

21.30 – Грчки премијер Алексис Ципрас због ванредне ситуације у Атини прекида посету БиХ.

21.20 – Шест особа задобило опекотине у пожарима и за сада нису познати детаљи о њиховом стању, напомиње АП. 

21.05 – Ванредна ситуација у две области код Атине, људи заробљени на плажи у оближњем граду Мати.

Ројтерсов извештач наводи да се у приобалном селу Мати, које се налази источно од престонице Атине, на улицама налазе најмање четири тела жртава пожара. 

Заменик шефа грчких спасилачких служби Милитијадис Милонас изјавио је раније данас за државну телевизију ЕРТ да је једна особа страдала у пожарима у источном делу области Атике, као и да је 25 људи повређено, од чега је шесторо у тешком стању, преноси МИА.

Наводи се да грчки медији јављају да је 10 особа, највероватније туриста из Данске, нестало након што су бежећи од пожара, ускочили у чамац и упутили се у непознатом правцу.

Грчка Обалска стража започела је акцију њиховог проналажења и спасавања.

Грчке власти затражиле су од мештана приобалних области у близини престонице Атине да напусте домове док шумски пожари бесне, а затворен је један од најпрометнијих грчких ауто-путева и облаци дима дижу се изнад престонице.

Како је претходно објављено, Грчка тражи помоћ од Европске уније како би се изборила са шумским пожарима, који су уништили домове и приморали на бекство хиљаде људи са обода Атине.

Одлука је донета након што су регионалне власти прогласиле ванредну ситуацију у источним и западним деловима ширег подручја Атине, пошто су пожари подстакнути снажним ветровима, захватили борове шуме и приморске градове с обе стране грчке престонице. 

Шумски пожари, у којима су спаљене куће, бесне са обе стране Атине, становништво бежи, а евакуисани су и дечији летњи кампови. Над Атином пада пепео и небо је од дима прљаво наранџасте боје, наводи АП.

У оближњем граду Мати, обалска стража послала је патролни чамац да евакуише људе, који су због пожара заробљени на плажи. 

Регионални гувернер Рена Дуру прогласила је ванредну ситуацију у источној и западној Атици и обезбедила аутобусе, цистерне и осталу машинерију за борбу против пожара. 

Први пожар избио је данас у боровој шуми у планинама Геранеја, близу обалског насеља Кинета, на 50 километара западно од Атине, на подручју између главног града Грчке и Коринта. 

АП наводи да је други велики пожар избио током поподневних сати у области Пентели североисточно од Атине. 

Грчке власти објавиле су да је трећи пожар избио у јужном делу острва Крит и да гори пољопривредно подручје и шума.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво