Референдум о Дану Републике у РС, затворена биралишта

Грађани у Републици Српској изјашњавали су се на референдуму о томе да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС. Право гласа имало је 1.219.399 грађана који су могли да гласају на око 1.900 гласачких места. Излазност до 17 часова 51,17 одсто. МУП РС: Без инцидената на гласачким местима.

20.55 - У Суботици је гласало 292 грађана са личним документом РС, а сви бирачи гласали су "за", јавља репортер РТС-а. 

20.35 - Милорад Додик поручује да су грађани РС имали сјајну прилику да потврде јединство. Истиче да се данас пише историја.

20.25 - Младен Иванић истиче да је најважније да је референдум прошао мирно и да је коначно "стављена тачка на ту причу". 

19.35 - Председник Комисије за споровођење референдума Синиша Каран каже да није било неправилности у процесу гласања и додаје да се референдумски дан одвијао у сјајној атмосфери, толеранцији, транспарентно и законито.

19.00 - Затворена бирачка места. 

18.15 - До 17 часова гласало је 51,17 одсто или 624.190 грађана. Највећа излазност забележена у Доњем Жабару - 73,23 одсто.

16.10 - Излазност до 15 часова 39,65 одсто бирача или 484.328 грађана. Највећа излазност забележена у Купресу, 61,66 одсто.

14.45 - До 14 часова није забележен ниједан инцидент на гласачким местима, саопштио МУП РС. Министар полиције Драган Лукач изјавио је да гласачко место у Кули није ни отворено, већ је спојено са другим гласачким местом. 

14.15 -  Излазност до 13 часова износи 30,40 одсто. Своје право гласа искористило је 372.280 грађана, преноси портал РТРС.  

12.10 - До 11 сати гласало је 17,68 одсто бирача, саопштио је председник Комисије Синиша Каран.

10.30 - Члан Председништва БиХ Младен Иванић гласао је у Бањалуци након чега је поручио да ће РС и убудуће обележавати 9. јануар. Председник СДС-а Младен Босић гласао је у општини Доњи Жабар на месту предвиђеном за гласаче из Брчко Дистрикта.

10.20 - До девет часова изјаснило се 77.015 грађана, односно 6,31 одсто, рекао председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран, јавља РТРС. 

10.05 - Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је у 10 часова у Дому кулутре у Лакташима, након чега је поручио да је РС мирна и стабилна. 

09.00 - Стање безбедности на гласачким местима је уредно и све активности се одвијају планираном динамиком, саопштено је из Министарства унутрашњих послова РС.  

08.45 - У Кули код Гацка група мештана блокирала референдумско место, а на лице места изашла је полиција, јавља РТРС. То гласачко место из техничких разлога спојено је са другим местом у локалној заједници. У Кули већином живи бошњачко становништво.

07.00 - Отворена гласачка места у Републици Српској.

Званичници РС позвали су грађане да масовно изађу на биралишта и одлуче да ли желе да 9. јануар буде Дан РС. Према најавама из Комисије за спровођење референдума, први прелиминарни резултати могу се очекивати већ током ноћи.

На пет бирачких места држављани РС могли су да гласају и у Србији - у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Панчеву уз важећу личну карту или пасош издате у Републици Српској.

Изјашњавање је протекло без проблема, каже директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић. Бирачко право је остварило око десет хиљада грађана.

Излазност на референдуму до 17 часова била је 51,17 одсто, односно право гласа искористило је 624.190 гласача.

Председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је највећа излазност забелеžжна у Доњем Жабару - 73,23 одсто, Шековићима 72,08 одсто, Берковићима 70,13 одсто, Калиновику 67,06 одсто, Источном Мостару 65,33 одсто.

Каран каже да је "најлошија" излазност у Босанском Броду - 36,41 одсто, Дервенти 36 одсто, Пелагићеву 32,64 одсто, Сребреници 31,24 одсто и Вукосављу 18,38 одсто.

Излазност грађана из Брчко Дистрикта до 17 сати је износила 63,77 одсто.

У Бањалуци је до 17 сати гласало 46,36 одсто, у Бијељини 38,70 одсто, у Приједору 37,64 одсто, у Зворнику 50,17 одсто, у Требињу 53,80 одсто, док је у Добоју излазност до 17 часова износила 41,59 одсто.

Каран је рекао и да се данас изјаснио велики број грађана на непотврђеним гласачким листићима.

У иностранству до 13 часова укупно је гласало 6.570 грађана.

На гласачком месту број 3 у Суботици до 12 часова изјаснило се 90 грађана са личним документом Републике Српске. У Новом Саду до 11 сати гласало је 400 грађана. 

Своје гласачко право искористили су и званичници РС и БиХ и лидери политичких партија.

Када је реч о гласању грађана Брчко дистрикта, они се изјашњавају у суседним локалним заједницама Доњем Жабару и Бијељини, односно у Лончарима и Доњој Буковици.

Иначе, држављани РС могли су, осим у Србији, да се изјашњавају и у Аустрији, Белгији, Русији, Немачкој, Швајцарској, у већем броју градова у тим државама.

Референдум има саветодавни карактер, односно даје мишљење о акту који ће тек бити донесен, у парламенту Српске, у складу са већинским изјашњавањем грађана на референдуму, а након референдума он је обавезујући.

Референдум је одржан у атмосфери веома подигнутих тензија на релацији Бањалука - Сарајево, с обзиром на то да је Устави суд БиХ, који руководство РС не признаје, стао на становиште да је неуставан.

Мало које политичко питање је од потписивања Дејтонског мировног споразума и окончања рата изазвало тензије толиких размера као што је то одлука званичне Бањалуке да одржи референдум.

Њему су се противили представници међународне заједнице, Европске уније, Савета за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ), није га подржао државни врх Хрватске, а ни Србије, док је Русија једина која га је подржала.

Бошњаци који живе у Републици Српској, посебно они у и око Сребренице се противили су се референдуму као и бошњачко државно руководство.

Девети јануар је, иначе, веома важан за Србе у РС јер је тога дана 1992. године на Палама тадашња скупштина српског народа у БиХ, након занемаривања воље Срба од Бошњака и Хрвата, прогласила Српску Републику Босну и Херцеговину.

Дванаестог августа исте године назив је промењен у Република Српска.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво