Реаговања на референдум о Дану РС

РС показала да је способна да организује реферндум чак и када је суочена са опструкцијама, оценила је премијерка Српске Жељка Цвијановић. Председник парламента РС Недељко Чубриловић очекује да ће тензије опасти, а непотребна реторика нестати. Послата лоша порука пошто грађани Дистрикта Брчко морају да гласају изван РС, сматра лидер СДС-а Младен Босић. Опозиција у Федерацији БиХ: Референдум највећи атак на стабилност државе од Дејтона.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је после гласања, да је задовољна чињеницом да је РС успела да ораганизује референдум о дану тог ентитета и покаже да је способна за то чак и онда када је суочена с бројним опструкцијама.

"Искористила сам своје право и обавезу према РС-у ", рекла је она новинарима после гласања, оценивши референдумски дан као успешан.

Цвијановићева очекује да ће све протећи у најбољем реду и у демократској атмосфери.

Председник парламента РС Недељко Чубриловић рекао је да очекује да ће тензије опасти, а реторика која је била непотребна, нестати.

"Мислим да је овај процес који се одвија у БиХ превише заокупирао пажњу и политичара и грађана. Имамо доста проблема на које морамо да се концентришемо",оценио је Чубриловић и додао да се нада да ће излазност грађана бити велика.

Чубриловић је рекао да не за шта ће након референдум предузети високи представник Валентин Инцко када је реч о најављеним санкцијама, али зна да НСРС ради по закону и поштује законске прописе".

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић гласао је на гласачком месту у Источном Сарајеву. Рекао је да ће 9. јануар увек бити везан за лидере СДС, чији је члан од 1990.

"Не верујем у лажне патриоте. Увек сам волео РС и када јој је било најпотребније. Они који су данас гласни, да јој затреба вероватно би први побегли", рекао је Шаровић, пренео је сарајевски портал Кликс.

С обзиром на то да је одржавање овог референдума забрањено одлуком Уставног суда БиХ, Шаровић каже да ће се све знати након његовог одржавања.

Председник Српске демократске странке Младен Босић гласао је јутрос на референдуму у општини Доњи Жабар на гласачком месту предвиђеном за гласаче из Брчко Дистрикта.

"Очекујем да ће чланови и симпатизери СДС-а гласати на референдуму зато што га је расписала Народна скупштина РС као највиша демократска институција РС", рекао је Босић након гласања.

Лошим је оценио то што Срби из Дистрикта Брчко нису могли да гласју као остали грађани РС, јер се тиме, како је рекао, шаље лоша порука.

Агенција Фена је јавила да Босић гласао на непотврђеном гласачком листу пошто није нађен на гласачком списку за референдум. 

Председник Народног демократског покрета Драган Чавић, који је гласао у Бањалуци, истакао је да је Република Српска историјска чињеница коју нико не може променити.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић рекао је је поводом дешавања у вези са референдумом у РС да су грађани БиХ паметнији од свих политичара и да је сигуран да неће насести на политичке провокације.

Пензионисани генерал Армије Републике Босне и Херцеговине Јован Дивјак сматра да одржавање референдума је потврда да Република Српска не поштује одлуке Уставног суда иако су у њему и представници РС.

У Београду је гласала некадашња председница РС Биљана Плавшић, преноси Блиц. "Иначе не гласам на изборима за партије, али сам осетила да је ово одбрана онога у чему сам и сама учествовала, у стварању РС", рекла је Плавшићева после гласања.

Опозиција у Федерацији БиХ: Референдум највећи атак на стабилност државе од Дејтона

Са друге стране, председници опозиционих странака у Федерацији БиХ на Асоцијацији независних интелектуалаца Круга 99 упозорили с да референдум у РС "није безазлен", оценивши га "највећим атаком на стабилност и суверенитет државе од потписивања Дејтонског мировног споразума".

Лидер Демкоратске фронте Жељко Комшић рекао је да је ово прилика да држава покаже одговорност, оценивши да је овакав однос власти у РС према Уставном суду БиХ "кривично дело", због чега је позвао Тужилаштво БиХ да отвори истрагу.

Према његовим речима, Тужилаштво БиХ исто треба да поступи у случају свих осталих одлука Уставног суда које нису спроведене.

Председник Грађанског савеза Реуф Бајровић оценио је да је референдум о Дану РС напад на Дејтонски мировни споразум, али и да је ово уједно један од корака за 'одржављавање' Републике Српске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво