Посланици у Приштини усвојили законе о трансформацији КБС у војску Косова

Косовски парламент једногласно изгласао три закона: закон о косовским безбедносним снагама, закон о служби у косовским безбедносним снагама и закон о министарству одбране. Тиме се омогућава трансформација КБС у косовску војску, али име снага неће бити промењено јер је за то потребна измена устава. Посланици Српске листе нису присуствовали седници.

00.15 - Јединице Кфора које су током дана биле распоређене до моста у јужном делу Миторвице повукле су се у вечерњим сатима, јавља дописник РТС-а. 

22.00 - Једино што тражимо је мир и сигурност, истрајаћемо у нашој преведној борби, поручили су Срби са севера, који су се и вечерас окупили у центру Косовске Митровице.

20.10 - Спреман сам да идем на седницу Савета безбедности, рекао је председник Србије Александар Вучић приликом обраћања јавности.

18.25 – Свечана церемонија одржава се у касарни "Адем Јашари" у Приштини. Срећан сам што сам сада и "врховни командант" КБС, поручио је Хашим Тачи. 

18.20 Ванредна седница косовске скупштине о резолуцији о дијалоги и закону о дијалогу са Београдом биће одржана сутра у 10 сати, јавља Клан Косова.

13.30 – Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич поновила је да промена мандата КБС може бити спроведена само у инклузивном и постепеном процесу који је у складу са уставом Косова. 

12.25 – Поводом одлуке о трансформацији КБС, реаговали су званичници у Београду истичући да је прекршено међународно право. Политички лидери косовских Албанаца поздрављају одлуку парламента.

12.13 – Група грађана испред косовског парламента прославља уз традиционалну албанску музику и игре. 

12.02 – Пред очима целог света погажена Резолуција 1244, Кумановски споразум и међународно јавно право, поручује председник Српске листе Горан Ракић. Додаје да су нападнути мир, стабилност и сигурност на КиМ. 

12.00 – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да жали што је косовски парламент донео одлуку о трансформацији КБС упркос забринутости Алијансе. 

11.49 – Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет написао је на Твитеру: "Сада, више него икада пре, косовска влада мора да се посвети мањинским заједницама и да сарађује блиско са НАТО савезницима и партнерима, док почиње десетогодишња транзиција безбедносних снага. САД ће бити ту за вас". Америчка амбасада издала је и саопштење.

11.45 – У јужној Косовској Митровици зачуло се славље уз петарде. 

11.24 – Изгласана сва три закона којима се омогућава трансформација КБС у војску Косова. Седници присуствовали косовски премијер Рамуш Харадинај и председник Хашим Тачи.

11.15 – У околини Грачанице окупљају се Албанци како би отишли у Приштину да прославе. На путевима су појачане контроле полиције, јавља репортер РТС-а. 

11.03 – Усвојен закон о Косовским безбедносним снагама. Следи гласање о закону о служби у КБС.

10.43 – "Док се чека гласање у Скупштини Косова, да подсетимо да сигурност једне земље зависи од квалитета односа безбедности, мирних односа са суседним земљама, али и од снаге и професионализма њених оружаних снага", написао је на Твитеру амерички амбасадор на Косову Филип Коснет.

10.35 – Са 107 гласова "за" усвојен нацрт закона о Министарству одбране, јавља дописник РТС-а. Нико није гласао "против". 

10.28 – Почела седница косовског парламента. Посланици Српске листе нису у сали. 

10.15 – Седница још није почела. Репортер РТС-а јавља да је у парламенту јако обезбеђење и да је отежан рад новинара. 

Закони су изгласани без присуства посланика Српске листе који су у октобру, у првом читању, напустили седницу наводећи да трансформација КБС није по закону и у интересу Срба на Косову и Метохији.

Сва три закона усвојена су једногласно. За њих је гласало 104 од 107 посланика у зависности од тога колико их је у тренутку гласања било у сали.

Име снага неће бити промењено јер су за то потребне измене устава, што није могуће без гласова српских посланика.

Овим променама, косовске снаге имаће 5.000 активних припадника и 3.000 у резерви. 

Званични Београд и Срби на Космету противе се иницијативи приштинских власти. Председник Србије Александар Вучић рекао је на ванредној конференцији за новинаре да ће Србија знати да заштити свој народ.

"Упутили смо хитан захтев за одржавање седнице СБ УН о КиМ", рекао је Вучић и додао да је спреман лично да учествује. 

С друге стране, косовски председник Хашим Тачи јуче је у униформи извршио смотру припадника снага безбедности и технике. Рекао је да ће нова формација бити у служби мира на Косову, региону и свету.

Премијер привремених косовских институција, Рамуш Харадинај написао је на Фејсбуку да Приштину само неколико тренутака дели од, како је навео, "историјског гласања за формирање војске Косова".

Каже да ће војска обезбедити мир "свима који живе са нама, у нашем заједничком дому".

"Да би Косово постало део НАТО пакта, будућа војска ће увек штитити живот, достојанство и интегритет грађана", написао је Харадинај.

На главном тргу и другим централним улицама у Приштини, истакнуте су заставе земаља Квинте.

Јуче се огласио и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, који је објавио на Твитеру да је данашње гласање у косовском парламенту "историјско" и да ће САД подржати развој и "организациону еволуцију" KБС.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво