Održava se od 05.05.2016 do 22.05.2016.

Međunarodna izložba „Stanovanje“, kao deo 11. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA

Međunarodna izložba "Savremeno stanovanje" kroz fotografije projekata prikazuje standarde u kulturi stanovanja u svetu poslednjih pet godina. Ova izložba, premijerno održana 2015. u Nišu, prikazuje oko 45 objekata iz 22 zemlje sa pet kontinenata, na projektima koje potpisuju više od 70 arhitekata.

Међународна изложба „Становање“, као део 11. Београдске интернационалне недеље архитектуре БИНА Међународна изложба „Становање“, као део 11. Београдске интернационалне недеље архитектуре БИНА

Raznovrsni su oblici pojavnosti arhitekture u komunikaciji sa javnošću- od neposrednog, vizuelnog, taktilnog, pa i emotivnog kontakta i reakcije prema arhitekturi realizovanog objekta u prostoru, ili sa arhitekturom objekta u časopisu, knjizi ili TV mediju, filmu i moćnom internetu, sve do pojavnosti u izložbenom mediju, o kome je zapravo i reč ovom prilikom. Istorijski kontekst izložbi arhitekture ukazuje nam na značaj ovog segmenta u sveukupnom arhitektonsko -urbanističkom stvaralaštvu.

Po svojim osnovnim programsko-organizacionim karakteristikama i onim što je prikazano na samoj izložbi, ova izložba, prvo viđena u Nišu prošle godine, u svojoj motivacionoj osnovi teži afirmaciji naučno-umetničke komponente arhitekture stanovanja u prostor/vremenu primenom osnovnog nprincipa „Više od same izložbe“. Izložba „Stanovanje“, naime, ne ostaje samo u okvirima „pregleda stanja“, u ovom slučaju, stambene arhitekture u svetu, već pokreće i otvara pitanja sistematičnog pristupa analizi i elaboraciji stilskog pravca Neomoderne - pravca koji se javio posle pokreta Postmoderne. U odnosu na tretman arhitekture u periodima Moderne i Postmoderne, Neomoderna je sinteza vrednosti dva prethodna stilska perioda.

Dihotomna priroda arhitekture, raspeta između efemernog i utilitarnog sa jedne, i umetničkog u sebi sa druge strane, posebno izražena i naglašena u arhitekturi stanovanja, reflektuje se i na ovoj Izložbi. U svojoj široj programsko-motivacionoj osnovi, izložba problematizuje pitanja definisanja statusa i mesta arhitekture u naučnim, umetničkim, odnosno stručnim oblastima u okviru obrazovno-naučnih i obrazovno-umetničkih polja.

Užu programsku osnovu ove izložbe čine izloženi radovi-prikazi realizovanih ili projektovanih objekata stambene arhitekture perioda 2010-2015, selektovani i propraćeni recenzijama od strane članova Međunarodno naučno-umetničkog odbora određene zemlje, učesnice ove izložbene manifestacije.

Ova izložba na određeni način tretira pitanje i same arhitekture, a to je da je ona i nauka i tehnika. Svaki projekat prati recenzija na posebnom panou pored samog rada/ objekta. Prisutni narativ pored svakog rada  daje posebnu dimenziju izložbi i sagledavanju teme.

Izložba „Stanovanje“ u Galeriji RTS-a deo je programa RTS-a i tokom Noći muzeja 21. maja, kada će biti obezbeđeno stručno vođenje zainteresovanih građana. Kustos je Darko Marušić, arhitekta i predsednik Naučno-umetničkog odbora koji je u ime Niškog univerziteta i Katedre zgrade za  stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i organizator izložbe u RTS-u koja će trajati do 22. maja.

Izložbom "Savremeno stanovanje" u Galeriji RTS-a obeležava se Beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA koja se od 5. do 28. maja održava pod sloganom "Budućnost je sada" i podrazumeva brojne aktivnosti...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво