Одржава се од 28. марта до 21. априла 2019.

Немир духовних прозираја Славољуба Славе Богојевића

Последња репрезентативна изложба дела овог врсног а заборављеног уметника одржана је 2007. у Београду, док изложба у Галерији РТС представља готово 50 радова Славе Богојевића међу којима десетину први пут у јавности. Аутор Здравко Вучинић одабрао је махом радове из теже доступних приватних колекција, већином уља на платну.

Немир духовних прозираја Славољуба Славе Богојевића Немир духовних прозираја Славољуба Славе Богојевића

Сликарска путања Славољуба - Славе Богојевића (1922-1978.) је била сложена, испрекидана, на махове неизвесна. Окушао се у различитим темама, разноликим стилским усмерењима и техникама. На почетку прихваћен поетски реализам настојао је да занемари, одајући предност потезима ширих а уопштених површина, видних у Акту дечака и Сунцокретима, излаганој и хваљеној, Девојчици с лутком... Успостављена, плава боја чедности и мрки тон стрепње, постали су симбол знатног дела радова.

Ближи колористички истанчаном складу Недељка Гвозденовића, него плаховитој експресији Зоре Петровић (код којих је окончао студије), Богојевић се утапао у традицију београдског сликарства. Убрзо је постао члан Једанаесторице и новосадске групе Шесторица. Временом је брзо ширио тематски круг. Успешно се дотицао портрета и мртве природе, ведута, потом, пејзажа, манастира, мотива из религије, митологије и по неког цвећа.

У портретима је испољио сетно расположење, док је у другом делу слика, нешто снажнијим потезима, настојао да досегне драматичнију атмосферу. Залазио је и у поље илузија и снова, у домен фантастичних и симболичких визија. Цртеже, којих се тада дотицао, одликују лака и лепршава сагласја. Површину је гребао иглом и ножем, остављајући токове загонетних, тананих записа.

Мање је познато да је Слава и писао стихове. Веровао је да се може укинути граница између потеза четком и трага пером, заправо, разделница између боје и речи. То уверење је настојао да уприличи збирком стихова названом, Од - До. Након тога је 1971. у Галерији Графичког колектива, приредио изложбу равничарских предела на стаклу, што је трајала један дан, од подне до поноћи, коју је Стеван Раичковић пропратио стиховима:

"И сав свет је једна слика, наопака, 

Ти доносиш зрно сјаја из свог мрака."

Слава Богојевић је сликао брзо, сваког тренутка, сем у кризама кроз које је пролазио. Све што је радио и урадио, може се сматрати продуктом хтења и потребе да штогод каже о свету којим је прошао, чијим се изазовима предавао без остатка.

Предан духовној константи аутономног казивања, живео је боемски. Тако је умро. Незапажено. Као непознат.

Биографија: 

1922. Рођен у Нишу
1936. Као графичар и илустратор сарађује у листу Мика Миш
1939. Један од најмлађих југословенских пилота и падобранаца
1942. Немци га одводе на принудни рад у Борски рудник
1943. Ради у сликарској радионици Народног позоришта у Београду, коd Јована Бијелића
1951. Завршио Академију ликовних уметности у Београду код Недељка Гвозденовића и Зоре Петровић
1952. Служи војни рок у Куманову
1955. Борави у Паризу
1956. Објављује илустрације у Инвлидском листу
1957. Са Слободаном Марковићем путује и слика по Војводини
1969. Издао књигу песама "Од-до"
1970. Постаје члан Ладе
1976. Живи и ствара у Атини
1978. Умире у Београду

Овде можете погледати/преузети лифлет изложбе 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво