Džez

Slušaćete odabrane numere sa koncerta septeta Jaz Ahmed, održanog 21. jula prošle godine na Pori džez festivalu u Finskoj.

Jaz Ahmed je trubačica rodom iz Bahreina i sa prebivalištem u Velikoj Britaniji, koja pripada novom talasu savremenih ostrvskih džez izvođača. U svojim srednjim tridesetim, stigla je da sarađuje i sa renomiranim muzičarima iz sveta pop kulture, kao što su Radiohead ili Li Skreč Peri, te mnogim drugima. Na džez sceni je aktivna nekoliko godina, a proboj u kritičarskoj javnosti je ostvarila albumom La Saboteuse objavljenim za Naim Records. To izdanje se našlo na mnogim britanskim listama najboljih džez izdanja, te je propraćeno koncertnim aktivnostima na festivalima širom Evrope.

Muzika Jaz Ahmed često je opisivana kao „psihodelični arapski džez", ili futuristički džez sa arapskim skalama". Ovi opisi nisu daleko od istine, utoliko što pomenuti orijentalni prizvuk kombinuje sa procesuiranim zvucima svog instrumenta, dodajući muzici i atmosferičnu notu povrh užurbanih ritmova. Na aranžerskom polju, možda i najviše podseća na bendove poput Jagga Jazzist ili Cinematic Orchestra, koji već duže od decenije na pitak način kombinuju savremene plesne ritmove i moderne džez harmonije.

Autor Nikola Marković
Urednik Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво