Naučni skupovi

Sto godina od ujedinjenja. Formiranje države i prava – govori Bojan Milisavljević

U emisiji NAUČNI SKUPOVI sredom možete slušati snimke sa konferencije „Sto godina od ujedinjenja – Formiranje države i prava”, koja je održana 26. i 27. novembra na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U prvoj emisiji ovog ciklusa Bojan Milisavljević će govoriti o temi „Međunarodnopravni aspekti ujedinjenja”.

Na početku svog izlaganja Bojan Milisavljević izvodi opsežnu analizu stanja u međunarodnoj zajednici posle završetka Prvog svetskog rata, odnosno pred ujedinjenje, s posebnim akcentom na značaj naše diplomatije u tim okolnostima. U drugom delu izlagnja biće reči o Pariskoj mirovnoj konfereciji, koja je sazvana početkom 1919. godine i tokom koje je nova država - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca - dobila priznanje. Autor svoje izlaganje završava opisom uspostavljanja granica novonastale države, u čemu posebno ističe ulogu istorijsko-etnografske sekcije koju je vodio Jovan Cvijić, kao i angažman Mihaila Pupina koji je, zahvaljujući svojim vezama u Sjedinjenim Američkim Državama, odigrao značajnu ulogu u tome da Banat pripadne Srbiji.

Sledeće srede, 13. decembra, emitovaćemo izlaganje Miloša Zdravkovića „Formiranje države bez konsenzusa" sa ovog naučnog skupa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво