Читај ми!

Политика и гламур обележили отварање Берлинског филмског фестивала

Чак ни црвени тепих на церемонији отварања 74. Берлинског филмског фестивала није прошао без политике, пошто су се демонстранти и познате личности појавили у готово једнаком броју у центру немачке престонице.

Глумачка екипа ирске историјске драме Small Things Like These, укључујући Килијана Марфија, номинованог за Оскара, као и Мета Дејмона у продуцентској улози, прошетали су црвеним тепихом Берлинала, као и немачке звезде Ларс Ајдингер, који тумачи улогу у филму у званичној конкуренцији Sterben, и Хајке Макатш, између осталих улога, позната по филму У ствари љубав.

Тепих су накратко заузеле десетине професионалаца из филмске индустрије, скандирајући „одбранимо демократију“, који су се окупили на иницијативу Фестивала, пошто организатори настоје да ни једног тренутка не доведу у сумњу своју непоколебљивост у погледу десничарског екстремизма, након контроверзе око позива, а касније повлачење позива, члановима крајње десничарске партије Алтернатива за Немачку (АФД).

Манекен Папис Лавдеј спојио је политику и гламур тако што је подигао транспарент „Нема расизма! Нема АФД-а" обучен у хаљину са белим огртачем на којем је писало „Више емпатије“, док је глумац Фелин Роган показао огрлицу са дијамантима прошараним словима "FCK AFD".

Према писању немачког листа Шпигл, у групи људи окупљених око црвеног тепија виђени су плакати подршке АФД-у на којима је писало: „Берлинале – дискриминација је норма“.

Истовремено, десетине људи који штрајкују захтевајући веће плате у ланцу дворана Синемакс и Синестар, окупило се у близини Палате Берлинале где се одржавала церемонија отварања.

Кодиректорка фестивала, Маријет Рисенбек, у свом говору на церемонији отварања искористила је прилику да помене ратове и сукобе у Украјини, Ирану, Блиском истоку и Судану, као и да упозори на претњу коју десничарски екстремисти представљају немачкој демократији.

„Очигледно смо достигли преломне тачке у климатској кризи и нашем друштву. Зато морамо и можемо да прилагодимо правила међусобне сарадње“, рекала је Рисенбекова.

„Берлинале има много простора за дијалог између људи и уметности. Али нема места за мржњу. Мржња није на нашој листи гостију", додала је, што је поздрављено громогласним аплаузом.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво