Читај ми!

Иван Карл: Филмски фестивали су као пијаце, а Србија се добро котира на маркету „покретних слика"

У Београду траје ФЕСТ. Пре нашег фестивала, традиционално и ове године, Филмски центар Србије је био на Филмском фестивалу у Берлину у оквиру Европског филмског маркета. Кроз формалне састанке и неформалне разговоре промовисана је актуелна српска филмска продукција.

Иван Карл, вршилац дужности директора Филмског центра Србије, каже да су сви велики фестивали као што су Кан, Берлин, Венеција, Торонто – заправо велике пијаце, велики маркети где се окупљају светски продуценти и дистрибутери.

„На маргинама онога што је главни програм и филмови који су конкуренцији за Златну палму, али у овом случају за Златног медведа, била је промоција, пласмани филмова и кинематографија. Кинематографија је пре свега производња, промет и дистрибуција филма и зато је важно да земље попут Србије буду присутне на таквим местима, да лобирамо за наш филм да имамо што више разговора, формалних и неформалних, јер је филмова данас много више у оптицају него што је било пре 10, 20 или 30 година.

Технологија је једноставнија и то значи да треба уложити много више напора него пре 10, 20 или 30 година да бисте били присутни, видљиви и да би ваши, коначно и ваши филм, односно у случају филмови српске кинематографије били конкурентни и улазили у програме светских фестивала. Такође маркети су важни за стварање копродукционих односа", рекао је Карл.

Подстицаји за стране филмаџије

На фестивалима се траже и нови финансијери, а ради се и на регионалном и европском повезивању, а такође и на промоцији Србије као локације за снимање филмова, јер наша земља даје одличне подстицаје за стране продукције.

Говорећи о Берлиналу, Карл каже да ове године није било филмова из региона у главном програму или у бочним програмима.

„Просто, дешава се чак читав регион и ове године није имао ни један филм у неком од главних програма. Али било је неколико аутора све стране који су учествовали на тзв. разговорима, сесијама, попут Мире Карановић и још неких, да пронађу, као што сам рекао, и неке нове копродуценте. Тако да је тај део приче био успешан”, објаснио је.

Говорећи о Србији у смислу тога колико је и даље пожељна локација за снимање иностраних филмова, али и о подстицајима, Карл каже:

„Они су јако битни, зато што дају једну врсту потврде да је ово добро и пожељно место за снимање, али поред тих подстицаја који су веома битни, јер свака земља у региону и у Европи се труди да кроз подстицаје привуче стране продуценте, стране компаније, постоји и нешто што је исто наша предност, то су и локације. Србија је јако занимљива локација за екстеријере, али је у последњих седам, осам година доста урадила на питању локација ентеријера, односно студија”.

Важна подршка ФЕСТ-у

Данас није неко велико изненађење у Београду приметити неку познату холивудску звезду, било да је реч о глумцу, редитељу, продуценту, сценаристи, каже Карл. "И то често понављам, један задовољни страни аутор код нас гарантује десет нових. Јер сви они причају о томе када се врате у своје матичне земље, и о Србији, и о нашим филмским радницима који су сви веома потковани, школовани, и говоре и језике, и знају послове, увек причају само најбоље. Тако да, кад једна екипа оде задовољна из Београда, долазе нове на основу тих препорука, и наравно послова које држава Србије даје”, изјавио је гост Јутарњег програма.

Иван Карл је говорио и о овогодишњем ФЕСТ-у: „Програм је стварно веома добар. Јуче сам гледао Анатомију пада, филм који је прошле године добио главну награду у Кану. Оно што ме радује јесте једно врло добро балансирано присуство домаћег српског филма у главном програму ФЕСТ-а“.

„Важно је подржати ФЕСТ као најзначајнији међународни фестивал и у Србији и у региону. И ове године неколико жанровски разноликих филмова од Радничке класе Младена Ђорђевића, вечерас је премијера филма Јорговани, па Видеотека Луке Бурсаћа, и онда на крају један од најочекиванијих филмова ове године, Руски конзул Мирослава Алексића. Тако да ме радује да домаћи филм има своје место на ФЕСТ-у“, додао је Карл.

Навео је и прогнозе за предстојећу доделу награда Оскар, и рекао да сматра да ће се програм завршити тријумфом Опенхајмера у главним категоријама.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво