Читај ми!

Афрички документарац „Дахомеј“ освојио Златног медведа у Берлину

Француско-сенегалска редитељка Мати Диоп добитница је овогодишњег Златног медведа након што је документарац „Дахомеј“ проглашен најбољим филмом 74. Берлинала.

Жири Филмског фестивала у Берлину, којим председава оскаровка Лупита Нјонго, главну награду је доделио документарцу о опљачканом благу западноафричке краљевине Дахомеј, која се налазила на југу данашњег Бенина.

У складу са политичким порукама, које су обележиле овогодишње Берлинале, Мати Диоп је прихватајући награду изјавила: „Стојим уз Палестину.“

Дахомеј (Dahomey) је други афрички филм који је освојио Златног медведа након оперетске драме Breathe Umphefumlo, која је награду однела 2015. године.

Сребрни медвед, односно Гран при жирија, отишао је у руке Хона Сан Суа, четвороструког освајача те награде, за остварење A Traveler’s Needs.

За најбољег редитеља проглашен је доминикански аутор Нелсон Карлос де Лос Сантос Аријас за филм Пепе – фикциони документарац о нилском коњу ког је наркобос Пабло Ескобар донео у Колумбију. Научно-фантастична комедија L’Empire такође је награђена Сребрним медведом.

Прошле године уведене родно неутралне глумачке награде отишле су у руке Емили Вотсон, за улогу у филму Small Things Like These, и Себастијана Стена, за улогу у A Different Man.

Немац Матијас Гласнер добитник је Сребрног медведа за најбољи сценарио за остварење Dying, а Мартин Гшлахт однео је Сребрног медведа за изузетан уметнички допринос за рад у филму The Devil‘s Bath.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво