Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Србија данас гласа – Цесид/Ипсос: Излазност до 19 часова 55,9 одсто

Грађани Србије данас гласају за посланике Народне скупштине и парламента Војводине, одборнике Скупштине града Београда и још 64 локална парламента. Цесид/Ипсос: Излазност до 19 часова 55,9 одсто. Председник Републичке изборне комисије рекао је да се гласање несметано одвија на свим бирачким местима. Биралишта отворена до 20 часова.

Србија данас гласа – Цесид/Ипсос: Излазност до 19 часова 55,9 одсто Србија данас гласа – Цесид/Ипсос: Излазност до 19 часова 55,9 одсто

Више од 6.500.000 грађана са бирачким правом данас гласа на парламентарним, покрајинским и локалним изборима, на 8.273 бирачка места, која ће бити отворена од седам до 20 часова.

У САД, Канади, Португалији и Уједињеном Краљевству, грађани Србије гласали су јуче.

Изборни циклус избора за народне посланике прати 5.587 посматрача, саопштио је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

"У питању је девет домаћих удружења, односно 25 међународних организација и страних држава", рекао је Димитријевић и додао да највише посматрача има Црта, њих 2.508.

"Затим су ту 'Грађани на стражи', који имају 233 посматрача, ЦеСИД са 974, 'Рес Публика' са 210, затим 'Академска иницијатива форум' са 12 посматрача, 'Унија младих града Панчева' са 137, 'Правац Европа' са 813 и 'Крени промени' са 223 посматрача", прецизирао је Димитријевић.

Када је реч о страним посматрачима највише их, како је навео, има Канцеларија за демократске институције и људска права - 255.

"Ту су и Међународна фондација за изборне системе, затим Парламентарна скупштина ОЕБС-а, Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији, Европски парламент, затим амбасаде Норвешке, Швајцарске, Холандије и многи други", навео је председник РИК-а.

Сваки грађанин гласа на бирачком месту на којем је уписан у бирачки списак, а може да гласа само уз важећу личну карту или пасош. Није обавезно да има позив за гласање.

Уколико се неко затекне на бирачком месту приликом затварања, биће му омогућено да гласа.

Након што се гласач потпише у бирачки списак, члан бирачког одбора му прска кажипрст десне шаке спрејом, како би се избегла могућност да неко гласа више пута, јер се спреј открива лампом. Ако бирач одбије да му се спрејом обележи прст, неће му бити дозвољено да гласа.

Грађани који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом, немоћни и стари могу да гласају код куће, ако обавесте бирачки одбор најкасније до 11 часова на дан гласања.

Бирач који није у стању да сам попуни гласачки листић, има право да на бирачко место поведе помагача.

Гласа се лично иза паравана који обезбеђује тајност гласања, а када се заокружи редни број испред назива једне изборне листе, листић треба да пресавије и убаци у гласачку кутију.

На бирачким местима забрањено је коришћење мобилних телефона или других средстава комуникација, као и фото-апарата и камера.

Срби са Косова и Метохије, пошто им Приштина није дозволила да гласају на КиМ, данас ће бирачко право искористити у централној Србији - у Врању, Куршумлији, Рашки и Тутину.

Кфор је саопштио да ће предузети све неопходне мере са циљем да се осигура слобода кретања за све заједнице на Косову током изборног периода.

Особе које су на одслужењу војног рока или на школовању у установама Војске Србије, могу да гласају на 36 бирачких места. Биће отворено и 29 бирачких места у заводима за извршење кривичних санкција.

Српски држављани који живе у иностранству могу да гласају у 35 земаља на 81 изборном месту, а уписано је готово 40.000 бирача.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара