Читај ми!

РИК: Право гласа на парламентарним изборима има 6.500.666 бирача

На парламентарним изборима у недељу 17. децембра право да гласа имаће 6.500.666 бирача, саопштио је РИК. Изборе ће пратити 5.587 посматрача.

Републичка изборна комисија усвојила је Одлуку о утврђивању коначног броја бирача у Републици Србији за изборе за народне посланике расписане за 17. децембар, саопштено је на вечерашњој прес-конференцији.

РИК је примио 1.408 решења о променама у бирачком списку. Утврђено је да је коначан број бирача на парламентарним изборима у недељу 17. децембра 6.500.666.

Како је саопштено, овај коначан број бирача односи се на све јединице локалне самоуправе на свим бирачким местима на дан 15. децембра 2023. године.

РИК подсећа да је укупан број бирача на дан 1. децембра био 6.500.165.

На дневном реду седнице било је и више решења о разрешењима и престанцима функција у локалним изборним комсијама, као и више решења о именовањима у локалним изборним комисијама.

Изборе ће птатити 5.587 посматрача

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да ће ове изборе пратити рекордан број домаћих и страних посматрача.

"Изборни циклус избора за народне посланике пратиће 5.587 посматрача. У питању су девет домаћих удружења, односно 25 међународних организација и страних држава", рекао је он. Додао је да највише посматрача Црте, њих 2.508.

"Затим су ту 'Грађани на стражи', који имају 233 посматрача, ЦеСИД са 974 , 'Рес Публика' са 210, затим 'Академска иницијатива форум' са 12 посматрача, 'Унија младих града Панчева' са 137, 'Правац Европа' са 813 и 'Крени промени' са 223 посматрача", прецизирао је Димитријевић.

Када је реч о страним посматрачима највише их, како је рекао Димитријевић, има Канцеларија за демократске институције и људска права - 255.

"Ту су и Међународна фондација за изборне системе, затим Парламентарна скупштина ОЕБС-а, Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији, Европски парламент, затим амбасаде Норвешке, Швајцарске, Холандије и многи други", навео је председник РИК-а.

Истакао је да ће сви посматрачи имати прилику да у записник о посматрању избора по бирачким местима дају своје коментаре о свим уоченим неправилностима. Додао је и да је припремљен приручник за рад локалних изборних комисија на дан избора.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије