Читај ми!

Криза - шанса за руске банке

Иако је криза донела велике проблеме европским банкама, аналитичари процењују да би то могла да буде шанса за руске банке.

Европска дужничка криза доноси озбиљне проблеме великим банкама региона, отварајући у исто време нове шансе руским банкама које би могле да учествују у преузимању финансијских организација у централној и источној Европи.

Страховања због европских суверених дугова, који би могли да погоршају стање банака у региону заједно са пооштравањем стандарда за капитал, резултирали су наглим падом вредности акција европских банака.

Тако је на пример тржишна вредност "Рајфајзен банке" тренутно опала на 5,7 милијарди евра, или безмало 35 одсто у односу на стање пре два месеца, подсећа руска агенција Финмаркет.

Многе европске банке активно послују у централној и источној Европи, коју актуелни потреси нису озбиљније погодили, а с обзиром на то да је једном броју финансијских институција неопходан додатни капитал, очекује се активирање процеса преузимања и фузионисања, уз учешће руске "Сбербанке", која је недавно купила аустријску "Фолксбанку", а заинтересована је за нове, по могућности јефтине објекте.

Експерти сматрају да су за "Сбербанку" интересантне четири европске кредитне организације присутне у централној и источној Европи - "КБЦ" (Белгија), "Рајфајзен" (Аустрија), "Сосијете женерал" (Француска) и "Уникредит" (Италија), које су претрпеле озбиљне губитке и у средњорочној перспективи планирају продају дела активе.

У исто време експерти истичу да су ове финансијске институције највеће банке у Европи са дугогодишњом историјом и везама у својим земаљама. Европске власти су у последње време показале забринутост због могућности да највеће националне банке могу да буду објекат преузимања.

Аналитичари сматрају да би руска "Сербанка" могла да купи подружнице европских банака у централној и источној Европи или мањинске пакете матичних банака, које све теже могу да обезбеде додатни капитал.

Економисти Међународног монетарног фонда су у септембру прорачунали да би европске банке због дужничке кризе могле потенцијално да претрпе губитак од око 300 милијарди евра, при чему су од почетка 2010. ризици порасли за 200 милијарди евра. У извештају о светској финансијској стабилности, ММФ је позвао европске банке да повећају капитал како би себе заштитиле од колапса, а светску економију од нових потреса.

Пробој на европско тржиште

У таквим за европске банке тешким условима, руска "Сбербанка" је почетком септембра реализовала своју прву велику куповину изван граница ЗНД и у Бечу потписала коначан правно обавезујући споразум о куповини "Фолксбанке интернешенел".

"Сбербанка" купује све осим румунске подружнице, с тим што висина трансакције може да се креће од 585 до 645 милиона евра у зависности од финансијских резултата Фолкс банке у 2011. години.

Подружнице Фолксбанке присутне су у Чешкој, Словачкој, Мађарској, Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини, Словенији, Руминији и Украјини. Без румунске подружнице има 291 пословницу и више од 600.000 клијената са активном која је 30 јуна износила 9,4 милијарди евра.

Председник "Сбербанке" Герман Греф је том приликом изјавио да највећа руска банка долази на тржиште Европе на дужи рок и истакао да је куповина Фолкс банке први и изузетно важан корак у међународној експанзији.

"Сбербанка излази на брзорастуће тржиште централне и источне Европе, које ће у дугорочној перспективи, до 2020. године по висини банкарске зараде бити двоструко већи од руског", рекао је Греф.

У средњорочној перспективи 'Сбербанка' рачуна да се позиционира на тржишту Турске и Пољске. Највећа руска банка, при том, не планира велика преузимања, и своје присуство у региону намерава да развија на бази подружница Фолкс банке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара