Читај ми!

Шта је "Тим Европа" и ко у њему учествује

Прошле недеље, током посете европског комесара Оливера Вархељија, у Београду је основан Савет европских пословних удружења и привредних комора у Србији. То удруживање, популарно је названо и "Тим Европа", које ће заступати интересе компанија са европским капиталом у Србији и заједнички покретати будуће активности.

Сања Иванић, директорка Француско-српске коморе, једна од чланица те нове европске платформе каже да се "Тим Европа“ састоји од 13 европских пословних удружења, која представљају 16 европских земаља – Француску, Немачку, Италију, Белгију, Хрватску, Словенију, Холандију, Пољску, Норвешку, Шведску, Данску, Финску, Велику Британију и Швајцарску.

Иванићева истиче да те коморе заступају минимум пет хиљада компанија из европских земаља које послују у Србији и оне запошљавају преко 250.000 људи. Наших 13 удружења, броји више од 2.000 чланова, додаје Иванићева.

Пошто је основано кровно удружење, Иванићева наводи да сада следи избор чланице која ће наредних годину дана обављати дужност секретара, као и особе која ће бити генерални секретар и портпарол.

После тога, чланице тима треба да се договоре о даљим задацима, кроз оснивање и рад различитих комитета која ће разговарати о приоритетима.

Савет комора или колоквијално "Тим Европа" биће једна платформа за заједничко наступање, покретања иницијатива и активности, што ће, како истиче Иванићева, помоћи да се глас чланица чује јаче и даље.

"Због огромног броја компанија које ми представљамо, имаћемо и далеко лакши приступ и државној администрацији, а и већи утицај", додаје Иванићева.

Према њеним речима, реч је о наставку сарадње, јер коморе европских земља у Србији сарађују већ дужи низ година. "Закључили смо да наша предузећа имају исте интересе, иста питања кад се ради о сарадњи са државом", каже Иванићева.

"Годинама организујемо и заједничке састанке јер логично је када предузећа имају неке упите према, нпр. Пореској управи, они су врло слични и кад се ради и о немачким и о француским о италијанским и српским компанијама", додаје Иванићева.

Указујући на то да је заједннички интерес и интеграција Србије у јединствено европско тржиште, унапређење пословног амбијента у смислу рада на конкурентности и оснаживању и домећих и страних предузећа, Иванићева каже да је било логично да се та сарадња настави кроз оснивање оваквог тела које ће да говори о име свих.

Иванићева очекује да ће "Тим Европа" имати кључну улогу у даљем приближавању Србије европским нормама и стандардима, што ће наравно утицати и на поспешивање економског раста, а то ће се онда, истиче, прелити и на све свере живота.

"Наш циљ је наравно и одрживи раст и одрживи развој у Србији и то је кључно за све компаније које послују у Србији, било да оне имају страни или домаћи капитал", каже директорка Француско-српске коморе.

Ту је, наравно, како додаје Иванићева, само подизање конкурентности.

"Све наше компаније које долазе из европских земаља доносе европске стандарде пословања и то се наравно прелива и на домеће компаније, тако да су све наше компаније у ствари одговорни локални актери", закључује Иванићева.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије