Читај ми!

Весић: Импресионирани смо развојем инфраструктуре у Кини, видимо је као модел економског раста

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић изјавио је да учешће Србије у Иницијативи Појас и пут подстиче укупан развој Србије.

Горан Весић је у интервјуу за Синхуу у Београду рекао да је учешће Србије у Иницијативи Појас и пут подстакло укупан развој Србије, али и њених суседа.

Србија је поносна на своје учешће у Иницијативи Појас и пут, у оквиру којег су кинеске компаније реализовале многе инфраструктурне пројекте у земљи, навео је Весић.

Додаје да су српски званичници импресионирани развојем транспортне инфраструктуре у Кини и да виде ту земљу као модел економског раста.

"Када повежете државу железницом и путевима онда имате лакшу миграцију становништва, већу мобилност и равномеран развој региона", рекао је Весић.

Он је истакао да је Кина допринела томе да Србија, захваљујући свему што је урадила, бележи прилично висок привредни раст.

Весић је као пример успешне сарадње у Иницијативи Појас и пут навео брзу пругу између Београда и Будимпеште.

"Кина, Мађарска и Србија су укључене у овај пројекат, који ће омогућити брзу железничку везу између наших главних градова, Београда и Будимпеште. Пут ће трајати мање од три сата", рекао је Весић.

Кина и Србија су прошлог октобра потписале Споразум о слободној трговини, који ће, додаје Весић, пружити велике могућности српским и европским предузецима и подстаћи извоз целог региона у Кину.

Србија је заинтересована за развој паметне, еколошки одрживе инфраструктуре и електричних возила, рекао је Весић и изразио наду да ће наша земља сарађивати са Кином и у тим областима.

Весић је подсетио да се развија и српско-кинески научно-технолошки парк у Борчи и истакао да ће тај парк привући више кинеских компанија и повећати сарадњу са Кином у областима у којима та земља предњачи у свету.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара