Читај ми!

Мање од две недеље до локалних избора - шта све ствара конфузију код бирача

За тачно 13 дана Београђани и становници више од 80 других градова и општина ће на бирачка места. Тамо их чека немали списак кандидата који обећавају да ће решавати проблеме с којима се суочавају у свом окружењу. Кампања је за већину учесника почела тек ових дана.

Иако су избори у Београду расписани пре готово два месеца, знак за почетак предизборне трке практично је дат тек пре два дана када је проглашено 14 изборних листа.

Дужина изборног списка била је неизвесна због обарања неколико листа из техничких, родно равноправних и оних о којима се највише преговарало на радној групи за унапредјење изборних услова, питања боравишта. Неспорно право да гласа има 1.602.112 бирача у 17 Београдских општина.

Београд као национално питање, радикали на листи СНС за Нови Сад

Бојан Клачар из ЦЕСИД-а истиче да питање Београда није само питање избора власти у граду него и питање последица који може да има на национални ниво.

"Фактички од 2000. само су две године биле у Србији када је Београдом управљала другачија коалиција у односу на ону на националном нивоу. Дакле, актери на београдском нивоу увек им придају значај национално важних избора и то ће бити случај и сада иако у мањој мери него у децембру прошле године", каже Клачар.

Исти број изборних листа као у главном граду, у Новом Саду бори се за 78 места у Скупштини града.

СНС уз СПС на изборима у Новом Саду излази најширој коалицији. Новина је да су и радикали на овој листи, који први пут, од увођења вишестраначја на претходним изборима нису ушли у покрајински парламент.

Опозиција: Бојкотују у Београду, учествују на изборима у Новом Саду

Странке опозиције које бојкотују изборе у Београду, учествују на њима у Новом Саду. А у Новом Саду и јединствен случај у Србији, да 12 опозиционих партија, различитих опредељења и програма, излази на једној изборној листи.

"Удружени за слободан Нови Сад" коју чине све партије Србије против насиља, али и коалиција НАДА, као и зелене партије, грађански покрети, и ЛСВ, која као и СРС ове године, први пут није прешла цензус за покрајински парламент.

Самостално на изборима у Новом Саду Листа "Крени-Промени", као и традиционални партнер СНС-а, Савез војвођанских Мађара и Доста је било. Уз неколико мањинских листа, и власник 30 медаља, хуманитарац и звезда друштвених мрежа Миша Бачулов.

Ниш, резултати и београдизација

За локалну власт гласаће се и у Нишу. У изборној трци за тај град надмеће се 11 листа. На претходним изборима 2020. напредњаци су освојили 58 одсто гласова, а Ниш је први пут добио градоначелницу. А Драгане Сотировски на изборној листи странке нема.

Међу 11 кандидата за првог човека највећег града на југу Србије, углавном су позната имена. На листи владајуће Српске напредне странке нема досадашњих градоначелника. Али у изборну трку улазе и неки јавности познати попут доктора Драгана Милића.

Фокус кампање за владајућу коалицију су постигнути резултати, а за опозиционе странке борба за боље место Ниша у држави а против, како истичу, "београдизације“.

Странка слободе и правде бојкотује изборе у Нишу док ће Нови ДСС, учествовати у изборној трци. Паралелно са избором 61. одборника у Скупштини града Ниша, овде се бирају и одборници у скупштинама пет градских општина.

Велики број листа од општине до општине, а оно што ствара додатну конфузију код бирача су листе врло сличних имена.

Клачар: Очекујем мању излазност у Београду

Бојан Клачар сматра да се може очекивати у оваквој врсти амбијента да та мобилизација бирача буде мање успешна него у децембру где ће вероватно због бојкота бити мања излазност него што је то било у децембру, барем када је реч о Београду.

"Локални избори најпре нису толико важни у перцепцији бирача колико су важни национални и сасвим сигурно та чињеница утиче на то да ми сведочимо некој врсти мирнијег амбијента", оцењује Клачар.

У међувремену, министарство задужено за локалну самоуправу саопштава да после измена Закона о јединственом бирачком списку, око 52.000 грађана неће моћи да гласа на новој већ на старој адреси, а око 10.000 њих неће моћи да изразе изборну вољу на изборима у јуну.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије