Читај ми!

Брнабић: Посета Сија додатни замајац за унапређење односа са Кином

Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је да посета кинеског председника Си Ђинпинга Београду даје додатни замајац за унапређење односа Србије и Кине, као и да је уверена ће након ове посете кинески инвеститори и компаније бити још присутнији у Србији.

Ана Брнабић је оценила да је дочек кинеског председника "изгледао импресивно" као и да је посету обележио пријатељски и присни разговор узајамног поштовања и поверења између два председника, Вучића и Сија.

"Створено је једно узајамно разумевање, које и јесте гарант за заједничку будућност", истакла је Брнабићева.

Подсетила је на неке теме јучерашњег разговора које је оценила као важним за Србију, као што су заједничка комисија за напредне технологије, биотехнологија, вештачка интелигенција, као и потенцијлана инвестиција у фабрику вагона и возова која би била изузетно важна за Србију, јер се, како је навела, цео свет враћа железници.

"Заиста ми се чини да је ова посета у сваком смислу додатни замајац за грађење наших односа са Народном републиком Кином и то на три стуба -политичком, економском и технолошком", истакла је Брнабићева.

Подсетила је да је Кина глобална политичка, економска и технолошка суперсила и навела да Кина према другим земљама гаји поштовање и поштује њихов суверенитет и право да доносе одлуке самостално.

"То многе суперсиле не раде. Нажалост, присутан је тренд да они који су политички и економски надмоћни, желе другима да наметну свој систем одлучивања и свој начин живота. Не поштују њихов суверенитет да доносе одлуке. Народна република Кина је у том смислу другачија и ја мислим да је то добар залог за будућност", навела је Брнабићева.

Она је оценила да ако се жели да свет у будућности буде миран, стабилан и да тај мир буде одржив, све више суперсила мораће да поштује суверенитет других земаља.

"Мислим да ће Кина бити под великим притиском у блиској будућности, да одлучује о неким питањима која могу да донесу мир у овом изузетно узбурканом свету. Кина је до сада била та глобална суперсила која је била изузетно уздржана, тако да ће ту бити занимљиво видети како ће се Кина позиционирати", оценила је Брнабићева.

Навела је да је важно што Србија има суперсилу која поштује њен суверенитет и додала да је то глобална суперсила која је у успону, а која поштује територијални интегритет Србије.

Истакла је важност заједничке технолошке будућности две земље и да је важно да велики део иновација, истраживања и развоја, посебно у домену вештачке интелигенције и биотехнологије, буде у Републици Србије.

"Ми имамо научнике који су спремни за то, имамо научне истраживачке институте који то могу да понесу. Ми ћемо додатно урадити много на том пољу, изградњом БИО4 кампуса овде у Београду, али у оквиру тог кампуса ће радити истраживачи, научници, најбољи студенти из читаве Србије и то је за мене залог за заједничку будућност", рекла је Брнабићева.

Подсетила је да је у последње три године Кина највећи појединачни страни инвеститор у Србији и сматра да ће након ове посете њихови инвеститори и комапније још присутнији у нашој држави.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара