Читај ми!

Домови здравља у Србији, чекајући еболу

Мере предострожности због еболе уводе се широм света, већина аеродрома у Европи, па и београдски аеродром, контролишу температуру путника. Како ће домови здравља у Србији реаговати када им се појаве пацијенти са симптомима који могу бити ебола или обичан грип?

Када свет страхује од једног од најтежих вирусних обољења - еболе, чекаоница Дома здравља, можда и не делује безбедно. Баш зато што се први симптоми еболе не разликују много од најобичнијег сезонског грипа.

Иако нам ебола за сада није ни близу, у нашим домовима здравља тврде да ће сваког пацијента са сличним симптомима спремно дочекати. Исту праксу су, кажу, примењивали и у случају свињског грипа.

"Већ на самом уласку у установу се врши тријажа и такви пацијенти се издвајају у за то посебно опремљене просторије које се називају изолација - собе за изолацију", објашњава др Мирјана Миладиновић, специјалиста опште медицине.

Пацијента ће потом прегледати лекар у заштитној опреми.

"То би подразумевало заштитну маску, рукавице и уз свој радни мантил, мантил за једнократну употребу са једнократном обућом прегледава се пацијент", додаје др Миладиновић.

Ако би се после прегледа и даље сумњало на еболу, пацијент би, у за то опремљеном возилу, био пребачен на инфективну клинику. И ту се посао лекара у домовима здравља завршава. Оваквим корацима заштићени су медицински радници, али и други пацијенти.

"Несумњиво је да ебола куца на наша врата, да морамо да будемо спремни да препознамо симптоме ове болести. Сигурно ће сви лекари највише пажње посвећивати свим симптомима грипозних стања која најављују могућност хеморагијске грознице", каже Зоран Савић из Синдиката запослених у здравству.

Због сличности симптома, лажна узбуна могла би спречити сузбијањем сезонског грипа. То није лако, али је могуће.

"Вирусне болести се јако брзо шире захваљујући савременој комуникацији. Једна од добрих мера превенције јесте вакцинација", наводи Зоран Савић.

Иако су лекари још на факултету учили како треба да поступа у кризним ситуацијама, свака епидемија је специфична. Зато ће за здравстене раднике из Србије сутра бити организована едукација о коришћењу хигијенско-техничког материјала и опреме с циљем превенције од еболе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара