Читај ми!

Како су ватрогасци за свега неколико минута успели да уђу у тунел и евакуишу повређене у судару возова

Још се чека званичан извештај о томе како је дошло до судара путничког и теретног воза синоћ у Београду, у тунелу између Вуковог споменика и Панчевачког моста. Спасиоци су успели да евакуишу 13 повређених и предали их екипама Хитне помоћи. Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Драган Миковић испричао је у разговору за РТС како је изгледала акција спасавања.

Путнички и теретни воз сударили су се у петак у тунелу Вуков споменик-Панчевачки мост, у близини излаза ка Панчевачком мосту.

По дојави о судару, ка лицу места упутило се седам возила са 25 ватрогасца-спасиоца, као и пет екипа Хитне помоћи.

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Драган Миковић испричао је у разговору за РТС како је изгледала акција спасавања.

“У 18.42. Оперативни центар Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд добио је позив да је дошло до судара возова у тунелу. Одмах су на лице места упућене екипе и на лицу места је било укупно 25 ватрогасаца спасилаца са седам Ватрогасно спасилачких возила. На лице места смо стигли за два минута“, навео је Миковић.

Одмах су, каже, приступили ослобађању путника.

“Било је укупно девет особа у возу, од тога су три биле теже повређене и те три теже повређене особе су ватрогасни спасиоци извели, то јест једну особу изнели из тунела и предали екипи Хитне помоћи“, истакао је Миковић.

Указује да им је било потребно четири минута од тачке до које су дошли у тунелу, до воза, јер је била велика удаљеност, а улаз у тунел није једноставан.

“Пошто Ватрогасно-спасилачка бригада Београд проверава и увежбава разне сценарије, један од тих сценарија је и управо то ако се нешто деси у тунелу. Знали смо да имамо приступ са две тачке, тако да смо ми наше екипе послали на те две тачке. Једна је била код Студентског дома Карабурма, а друга је била на улазу код Панчевачког моста“, рекао је Миковић.

То је трећи судар БГ воза такве врсте до сада. Претходна два догодила су се 2. маја 2013. и 5. новембра 1992. и то у тунелу испод Бежанијесаопштило је Министарство грађевинарствасаобраћаја и инфраструктуре.

У обе претходне несреће узрок је био људски фактор. У судару 1992. је било погинулих, док су 2013. повређена 22 путника.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије