Читај ми!

Расте број жртва немира на Новој Каледонији, обустављени комерцијални летови, блокирано 3.200 људи

Француске снаге безбедности на Новој Каледонији саопштиле су да расте број жртава оружаних сукоба на овој пацифичкој, француској прекоморској територији. Убијена је још једна особа у размени ватре на једној од многих импровизованих барикада којима су блокирани путеви на острву, рекао је безбедносни званичник који је желео да остане анониман јер није овлашћен да јавно говори о ситуацији, преноси АП.

У нередима који су који су захватили ову француску прекоморску територију на југу Пацифика, погинуло је шест особа, од којих су три припадника домородачког народа Канак и један полицајац.

"У најновијем сукобу су тешко повређене још две особе", рекао је овај званичник потврђујући извештаје француских медија и да је смртоносни окршај избио код барикаде на северу главног острва у Кала Гомену.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, чија надлежност се простире и на Нову Каледонију, изјавио једа је полиција ухапсила особу која је упуцала двојицу Канака.

Париски дневник Монд и друге француске новинске куће пренели су да је убијена особа мушкарац, а да је међу повређенима и његов син.

Обустављени комерцијални летови, блокирано 3.200 људи

Комерцијални летови су од уторка у прекиду због нереда који су захватили ову француску прекоморску територију на југу Пацифика, преноси дневни лист Монд.

Према подацима две локалне авио-компаније на Новој Каледонији, око 3.200 путника је блокирано и не може да напусти ово пацифичко острво на којем је проглашено ванредно стање, изјавио је на конференцији за новинаре у Нумеи портпарол француске владе Жилбер Тијенон.

Протесте, који трају више недеља, а који су у понедељак прерасли у нереде, организовао је сепаратистички покрет "Одбор за координацију теренских акција" због плана Француске да прошири право гласа у Новој Каледонији на француске грађане који живе на том острву дуже од 10 година.

Влада Нове Каледоније позвала је током раније одржане конференције за новинаре да се прекину блокаде и барикаде.

"Убијамо једни друге и не можемо овако да наставимо. Људи умиру не због оружаних сукоба, већ зато што немају приступ здравственој заштити и храни", изјавио је Ваиму'а Мулиава, члан локалне владе.

Француска влада је 15. маја прогласила ванредно стање на Новој Каледонији, а на острво је из Француске послато појачање од 1.000 полицајаца.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије