Читај ми!

Утврђене локације масовних гробница у Спомен-парку "Јајинци", следећи корак - спречити пикнике и трке аутомобила

Завршено је прво истраживање после осам деценија у Спомен-парку "Јајинци". Први докази показују да су нацисти на том месту масовно стрељали, а потом и спаљивали тела Срба, Рома, Јевреја, припадника антифашистичких покрета.

Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, рекао је да је од 22. марта до 4. априла истражено више од 2,5 хектара површине Спомен-парка "Јајинци" како би се утврдиле тачне локације масовних гробница.

"Ми смо знали да масовне гробнице постоје, међутим те локације никада нису прецизно утврђене и захваљујући овом истраживању, ми смо данас у могућности да знамо где се оне налазе, где су нацисти од лета 1943. до лета 1944. године спаљивали тела жртава које су претходно стрељали“, рекао је Арбутина. 

Према његовим речима, још увек нема прецизних податке о томе колико је ту људи страдало, али подаци из литературе и историчара говоре да је ту стрељано, закопано и спаљено близу 60.000 жртава.

Арбутина је указао и на неопходност подизања свести грађана о том стратишту, као и престанку "недоличног понашања грађана".

Иако је то место највећег страдања нашег народа, појединце није спречило да на травњаку праве роштиљ, славе дечји рођендан, па чак и да се сунчају.

"Сада када смо утврдили да се налазе масовне гробнице, идући корак ће бити реновирање кустоске кућице која се налази у самом Спомену-парку, где ће бити и физичко-техничко обезбеђење, постављене камере, како бисмо спречили недолично понашање", рекао је Арбутина. 

Навео је да свакога последњег четвртка у месецу организују едукативне радионице, односно пешачке туре како би упознали грађане о томе шта се на том простору дешавало током Другог светског рата, пошто је, како је рекао, очигледно дошло до застоја, али и небриге.

"Позив је на нашој Фејсбук страници, на сајту Музеја жртава геноцида и ми очекујемо грађане сваког четвртка како бисмо разговарали о томе шта се ту догодило, како бисмо проширили знања, разменили идеје и  указали пијетет према жртвама које су ту страдале", закључио је Арбутина.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије