Читај ми!

У КЦ Војводина урађено 37 трансплантација

У години за нама у КЦ Војводина обављено 37 трансплантација од којих 28 бубрега и девет јетри, што је двоструко више него лане, рекла координаторка пројекта "Шанса за нови живот" Јелица Аларгић. Циљ Србије да постане чланица Евротранспланта, рекла Аларгићева.

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) у Новом Саду ове године је обављено 37 трансплантација, од којих 28 бубрега и девет јетри, што је двоструко више него лане, рекла је координаторка пројекта "Шанса за нови живот" докторка Јелица Аларгић.

"Пацијентима који су на листама чекања за добијање органа, то даје наду да ће добити шансу за нови живот", рекла је Аларгићева на конференцији за новинаре, осврнувши се на петогодишње резултате КЦВ у трансплантацији и донацији органа.

Подсетивши на пионирске кораке у тој области, започете 2008. године, Аларгићева је рекла да је број трансплантација у благом порасту захваљујући свеобухватном ангажману читавог друштва, пре свега здравствених институција као и удружења грађана, пацијената и нарочито формирањем Донорске мреже Војводине.

Важно је то што је развијена свест грађана о значају трансплантационе медицине, која је ове године постала "један од приоритета у нашем здравству", што може да се уочи не само у КЦВ него и у другим здравственим установама у Србији, истакла је Аларгићева.

КЦВ је тако ове године имао сталну сарадњу са трансплантационим центрима у Нишу и Београду, као и са Универзитетском дечјом болницом, па су међу пацијентима с транплантацијом у протекла три месеца била и три малишана, који су тако добили шансу за нови живот, захваљујући пре свега хуманости породица донора, рекла је Аларгићева.

Напомињући да се сталним радом, ширењем свести о значају трансплантационе медицине и уклањањем заблуда у друштву о томе сваке године постижу све већи успеси, нагласила је да је циљ Србије да постане чланица Евротранспланта.

Услов за то је да имамо десет потенцијалних донора на милион становника, двоструко више него што је сада, рекла је докторка Аларгић подсетивши да водеће земље у Европи у тој области, Хрватска и Шпанија имају по 35 потенцијалних донора на милион становника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара