Читај ми!

Бивше судије штите интегритет професије

Одбор за заштиту интегритета фудбалских судија основан је данас у циљу смене актуелног руководства и организовања нових избора у Удружењу судија Фудбалског савеза Србије, као и због избора новог састава Судијске комисије. Одбор чине бивши реномирани фудбалски арбитри.

Дванаест бивших фудбалских судија основало је данас Одбор за заштиту интегритета фудбалских судија. Главни циљ одбора биће смена актуелнног састава Судијске комисије и унапређење и заштита улоге фудбалског судије у нашој земљи.

Одбор ће чинити Томислав Богуновић, Јовица Бешлин, Душан Мракић, Kрстивоје Филиповић, Дејан Недић, Миливоје Аксентијевић, Радојица Драгојловић, Владимир Николић, Мирко Симић, Зоран Петровић, Саво Чокановић и Милан Видић.

Чланови новооснованог одбора навели су у писму агенцији Бета да је један од главних задатака и "враћање интегритета часној професији фудбалског судије у спортској јавности" и заштита арбитара у случају ненамерних грешака које су саставни део игре.

Још од задатака истанути су промоција суђења као саставног дела "витешке фудбалске игре" и јачање квалитета суђења у српском фудбалу.

Арбитри сматрају да појединци који воде Удружење судија сносе највећу одговорност за последње догађаје у српском фудбалу и да су они "деградирали часну професију и од судија направили дежурне кривце".

Они захтевају оставку председника Удружења судија Богољуба Степановића и избор новог руководства судијске организације и новог састава Судијске комисије Фудбалског савеза Србије.

дКао један од разлога због којих Степановић са својим сарадницима мора са напусти српски фудбал наведено је то што се Удружење судија свело на то да је "постало гласачка машина која обезбеђује власт актуелном руководству ФСС".

Како су судије навеле у писму, Степановић и његови сарадници су отворено ставили Удружење судија у функцију појединих клубова и моћника који стоје иза њих, чиме су постали саучесници у уништавању српског фудбала.

"Појединци из Судијске комисије спроводили су негативну селекцију тако што нису напредовале најквалитетније судије, већ они који су били директно везани за њих саме. Последица таквог рада је постепени пад у квалитету суђења у Србији", пише у писму.

Наводи се и да руководство Удружења судија није учинило ништа на промоцији српских арбитара у иностранству, а као доказ за то истакнут је случај Милорада Мажића, за чији су успех заслужна двојица функционера фудбалске организације, као и он сам.

Одбор је додао и да је актуелно руководство имало двоструке аршине у заштити фудбалских судија.

"Привилеговани појединци су уживали потпуну заштиту, док је већина судија била препуштена сама себи. Управо су ти, заштићени појединци из судијске организације, чинили највеће грешке које су биле повод за сукобе у српском фудбалу и нападе на читаву фудбалску и судијску
организацију", наводи се у писму дванаесторице судија.

Као разлог за Степановићеву смену наведено је и то што нису предузете мере да се из фудбала уклоне судије за које су сами рекли да постоје, наводно, "сумње и докази да су чинили неспортске радње које нису у складу са фер-плејом и правилима фудбалске игре".

"Пред почетак пролећног дела првенства, Степановић је објавио на семинару фудбалских судија да ће већи број судија у мају бити скинуто са листе због, наводно, незаконитих радњи, али нажалост не само да није ништа предузео против таквих судија, него су они наставили да суде, а неки чак и дерби утакмице", пише у писму остављеном агенцији Бета.

Одбор је додао и да се више од половине тих судија и даље налази на листи.

Наводи се да се у том случају радило о "класичном фолирању" и показивању моћи како би се дало до знања судијама које нису биле под контролом кога морају да слушају.

"То се може закључити из чињенице да је он неколико пута напомињао појединим судијама да је он 'држава'", истиће се у писму новооснованог Одбора за заштиту интегритета фудбалских судија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара