Прва меч лопта за Звезду - прекид серије без брејка или нова нада за Партизан

Кошаркаши Партизана дочекаће Црвену звезду у трећем мечу финалне серије АБА лиге. Утакмица почиње у 20.30, а најзанимљивија дешавања и промену резултата можете пратити на нашем порталу.

Прва меч лопта за Звезду - прекид серије без брејка или нова нада за Партизан Прва меч лопта за Звезду - прекид серије без брејка или нова нада за Партизан

Победама у прва два сусрета у Хали "Александар Николић", црвено-бели су направили велику предност пред наставак серије, нарочито имајући у виду колико је важно одржати предност домаћег терена у финалима регионалног такмичења.

Партизан стога у наредном дуелу, који ће се одиграти у "Београдској арени", неће имати право на грешку, уколико планира да одбрани титулу освојену претходне године.

Прва два дуела кроз бројке

Прва два финална окршаја обележила је велика борба у којој је квалитет био у другом плану. Међутим, када је квантитет у питању, било је више него довољно материјала за анализу.

Оба сусрета су потрајала поприлично дуго, а нарочито се одужио први, уједно и неизвеснији. Велики број фаулова, али и прекида - зачуђујуће изазваних искључиво дешавањима на терену - умногоме је нашкодио темпу, проширивши ионако присутну нервозу међу актерима.

Изведено је чак 122 слободна бацања, од чега је Звезда шутнула 69, а Партизан 53 пенала. Са друге стране, обе екипе су се поприлично мучиле са шутом за три поена. Црвено-бели за сада у финалу имају мизерних 26 одсто погођених тројки, док су црно-бели нешто бољи са 30 одсто.

Уколико не дође до неке значајније промене у игри вечитих ривала, јасно је да ће поново смиреност и концентрација приликом извођења слободних бацања бити један од кључних фактора за исход треће утакмице.

Када је већина осталих статистичких категорија у питању, није било неке значајне разлике међу ривалима, осим оне у асистенцијама. Екипа Јаниса Сферопулоса забележила их је укупно 37 - очекивано, највише захваљујући Милошу Теодосићу - што је 20 више у односу на ривала у чијој се игри, као и много пута ове сезоне, осетило одсуство организатора игре.

Уколико Жељко Обрадовић не пронађе начин да игру своју екипе учини течнијом, црно-бели ће морати значајно да поправе проценте шута како би имали шансу да продуже серију на макар још једну такмицу.

Звезда мирнија у завршници 

Упркос вођству од 2:0 које гарантује одређену дозу лагодности пред пут преко Бранковог моста, Сферопулос не може бити презадовољан приказаним.

Очајан проценат шута за три, недостатак решења у нападу у моментима када се Милош Теодосић налази на клупи, али и поприлично дискутабилно доношење одлука када се темпо убрза, могли су да коштају Звезду изгубљене предности домаћег терена.

Имала је Звезда у оба меча неколико прилика да сломи ривала и избегне неизвесне завршнице, али су у тим ситуацијама њени играчи често срљали и бирали лоша решења која су дозвољавала ривалу да се врати у меч.

Повреда Николе Топића додатно је оптеретила Јага и Теодосића, али организација игре - пре свега засноване на изнуђивању преузимања на Џоелу Боломбоју - за сада није много трпела.

Имао је Звездин центар здравствених проблема пред први меч, а они су се одразили на његову партију. Међутим, у другом дуелу Боломбој је кроз одличну сарадњу са Теодосићем и сналажење на ниском посту донео Звезди сигурне поене када јој је то било најпотребније.

Немања Недовић је у првом полувремену претходне утакмице показао колико опасан може бити када уђе у ритам, а Треј Томпкинс да може представљати фактор изненађења за црно-беле.

Партизан без лидера

Осим лоше организације игре, Партизану је у прва два меча највише недостајао учинак најбољих појединаца од којих се највише и очекује.

Две лоше шутерске вечери Кевина Пантера употпунила је и једнако незадовољавајућа одбрана, због чега се капитен црно-белих нашао на великом удару критика.

Џејмс Нанели је након феноменалне партије у првом окршају, промашио све шутеве из игре у другом, показавши поново изостанак континуитета који му је обележио читаву сезону.

Учинак и минутажа Алексе Аврамовића су необјашњиво опали, Френк Камински је наставио са лошим издањима, а изостао је и поентерски учинак Зека Ледеја.

У таквој ситуацији, Џејлин Смит је био играч који је у оба сусрета својим тројкама и сталоженошћу успевао да одржи Партизан у игри у тренуцима у којима се чинило да би Звезда могла да дође до нешто убедљивијих победа.

Бруно Кабокло је одиграо две дефанзивно добре партије, које је успео да допуни и на другој страни паркета, нарочито након офанзивних скокова.

Но, упркос лошој игри у досадашњем делу финалне серије, Партизан је успевао да утакмице учини неизвесним до самог краја, због чега ће имати чему да се нада на домаћем терену.

Обрадовићев тим је током читаве сезоне пружао много боље партије пред својим навијачима, те ће имати улогу благог фаворита у трећој и евентуалној четвртој утакмици.

Сферопулосов рекорд и светиња звана домаћи терен

Јанис Сферопулос је победом у претходном дуелу постао први тренер у историји који је поразио Жељка Обрадовића пет пута заредом.

Након убедљивог тријумфа у другом евролигашком сусрету, Звезда је била боља и у другом дуелу у регуларном делу АБА лиге. Трећа победа у низу забележена је у Нишу, у финалу Купа Радивоја Кораћа, да би са две победе у текућој недељи грчки стручњак урадио нешто што никоме није успело за 33 године, колико траје Обрадовићева тренерска каријера.

Додуше, до четири од тих пет победа Сферопулосов тим је дошао на домаћем паркету, уз једну утакмицу која је одиграна на неутралном терену. Ипак, то не умањује значајно подвиг тренера црвено-белих који је доказао да зна како да припреми меч против деветоструког освајача Евролиге.

Сада га међутим чека вероватно и најтежи задатак, уколико жели да продужи победничку серију. Прошло је шест година откако је нека од екипа у финалу АБА лиге направила брејк, а била је то Будућност, која је предвођена Александром Џикићем успела да савлада управо Звезду и касније се домогне Евролиге.

На брејк у серијама између вечитих ривала чека се још дуже. Последњи су направили црвено-бели још 2015. године у полуфиналу.

Остаје да се види да ли ће Сферопулосов низ постати дужи, а серија без брејка прекинута, или ће Партизан доћи до прве победе и сачувати наду за одбрану титуле.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије