Читај ми!

Усик апсолутни светски шампион у боксу

Боксер Олександр Усик из Украјине је апсолутни светски шампион у тешкој категорији. Усик је савладао Тајсона Фјурија из Уједињеног Краљевства и постао власник појасева у ВБЦ, ВБО, ВБА и ИБФ верзији.

Усик апсолутни светски шампион у боксу Усик апсолутни светски шампион у боксу

После 24 године бокс је добио апсолутног првака у тешкој категорији. Олександр Усик је подељеном одлуком судија после 12 рунди победио Тајсона Фјурија.

На крају дуела двојица судија бодовали су за Усика 114:113 и 115:112, а један за Фјурија 114:113.

Усик је и даље непоражен боксер са скором од 22-0 у професионалној каријери. Фјури је поред једног ремија и 34 тријумфа уписао и пораз.

Спектакуларни дуел двојице величанствених боксера одиграо се у "Кингдом арени" у Ријаду.

Фјурију гонг помогао да остане на ногама

Усик је бескомпромисно почео меч, офанзивније и агресивније, што је Фјурија натерало да се брани. Деловало је као да Украјинац није био тактичан на почетку меча, већ је само желео да нанесе ударце Британцу. 

Ипак, Фјури се успешно одбранио и почео је да комбинује ударце после треће рунде, да преузима иницијативу и да приморава Усика да подигне гард. Усик је био уздрман већ у шестој рунди и чинило се да ће искусни Фјури рутински излазити на крај са противником.

Украјинац је послушао је тренера Јурија Ткаченка у седмој рунди, наметнуо је борбу с полудистанце, усмеравао је ривала у своју леву страну и одличним ударцима у тело га је померао из тежишта.

Најзанимљивији догађај на мечу виђен је у финишу девете рунде. Усик је из ситуације у којој је морао да се брани прешао у напад, отворивши ударцима у браду Фјурија, а потом га разорним крошеима умало није оборио. Британца је звоно за крај рунде спасило нокдауна.

Фјури је издржао до краја меча да остане на ногама уз неколико добрих директних удараца право у чело Усика.

Фјури упркос већој издржљивости и бољој тактици, није успео да заустави брзог Усика. Није пронашао решење за ривалов избор удараца најчешће ради отварања тела и потом аперката. Британцу је брада готово током целог меча била сакривена иза левог рамена. Украјинац је током 12 рунди показао да је спреман и није одустајао од нападачког стила, што му је на крају и донело резултат, односно звање линеарног шампиона света у тешкој категорији.

Усик апсолутни шампион света у тешкој категорији
недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије