Одржава се од 15.04 до 10.05.2014.

Изложба радова на папиру Ивана Табаковића

Богат и сложен опус једног од најзначајнијих домаћих уметника прошлог века само је фрагментарно представљен на изложби Табаковићевих дела из колекције Марјановић у Галерији РТС. Изложба представља радове на папиру – цртеже, студије, скице, колаже и интервенције, уз изузетак који представља једно уље, такође на папиру (картону). Издвајање радова на папиру има циљ да потврди значај који су управо они имали у целокупном Табаковићевом опусу.

Иван Табаковић сматра се једном од апартних фигура српског сликарства. Његова биографија и уметничка каријера ипак не указују на позицију особености и различитости – Табаковић се школовао у Будимпешти, потом у Загребу код Љубе Бабића, похађао Хофманову школу у Минхену, учествовао као члан или суоснивач неколико уметничких група, а касније радио као професор, прво на Академији ликовних, а касније на Академији примењених уметности у Београду, да би постао и члан САНУ.

С друге стране, он се својим уметничким стваралаштвом у једном тренутку, који су истраживачи његовог рада назвали епистемолошким резом или дијалектичким скоком, одвојио од доминантних праваца и модела који су били актуелни на уметничкој сцени у његовој средини, и кренуо другим путевима – дакле не једним путем, који би опет био линеаран и као такав би се лакше могао сагледати и систематизовати, већ неколиким путевима, којима се тек из перспективе коју нам даје време могу пронаћи нека заједничка изворишта.

Тек пред крај уметниковог живота, 1977. године, њему је приређена велика ретроспективна изложба у Музеју савремене уметности у Београду. Том приликом Миодраг Б. Протић написао је обимну студију о његовом раду, препознајући у његовом целокупном делу одређене „поетичке моделе”. Протић је у Табаковићевом делу видео радијално ширење одређених идеја, док га Лидија Мереник у својој монографији назива лавиринтским и у њему препознаје модел ризома.

Како год га називали – радијалним, цикличним, лавиринтским, спиралним или ризомским, Табаковићево стално удаљавање од једне установљене поетике и експериментисање са различитим тематским, стилским и, уопште узев, поетичким репертоаром намеће се као специфичан модел у оквиру српске уметности двадесетог века, те је стога све чешће предмет покушаја да се истражи и прикаже на изложбама. Један од таквих покушаја јесте и ова изложба, особена због тога што приказује радове на папиру који потичу из једне приватне уметничке колекције. Она представља својеврстан, још у целини неизлаган „цртачки дневник”, насупрот „сликарском дневнику” који је Табаковић изложио на истоименој изложби у Загребу 1934. године. 

Изложба у Галерији РТС-а обухвата 49 Табаковићевић радова на папиру. Отворена је за све посетиоце до 10 маја.

                                 Овде можете погледати/преузети каталог изложбе

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије