Читај ми!

Џез

Емитујемо снимке наступа састава Purple is the Color и UASSYN, одржаних 29. априла прошле године на фестивалу Jazzahead у Бремену.

Purple is the Color је аустријско-чешки квартет, у којем ауторске улоге деле пијаниста Симон Раб и саксофониста Штјепан Флагар. До сада су објавили два студијска албума, те су на Jazzahead дошли као релативно млад бенд у успону. Њихова музика припада широком корпусу мелодичног савременог џеза, те баштини разноврсне пост-бап традиције од седамдесетих година прошлог века до данас. Тако њихов звук евоцира и Џеретове ране квартете из седамдесетих, али и звук 21. века подцртан ритмовима електронске музике, одсвираних на акустичним инструментима. Бенд се слободно креће кроз ове стилске постулате градећи лабаву аранжерску структуру и динамички богату звучну слику.

UASSYN је бенд који свој израз гради на фри-џез традицији шездесетих година прошлог века и надограђује га савременим аранжерским и ритмичким контекстима. У постави без хармонског инструмента доминира сопран саксофон, уз подршку ритам секције контрабаса и бубњева, па су полазне асоцијације и референце на трагу Орнета Колмана и Алберт Ејлера. Ипак, UASSYN своје упориште не проналази у америчком блузу и спиритуалима, већ у апстракцији која је више карактеристична за европску фракцију слободног џеза. Швајцарски трио узима најбоље из ових традиција и преобликује их кроз властити ауторски израз.

Аутор Никола Марковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво