Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Ђура Јакшић, диригент

Емисију смо посветили Ђури Јакшићу, диригенту, музикологу, музичком писцу, уреднику и културном посленику, који је своју каријеру почео са ансамблима Радио Београда. Слушаћете дела Антонија Вивалдија, Петра Коњовића, Рихарда Штрауса и Томаза Виталија.

Ђура Јакшић први пут је јавно наступио са вокалним октетом Радио Београда у фебруару 1945, а потом је радио са студентским хоровима у Прагу, да би од 1950. до 1953. године био шеф диригент Симфонијског оркестра Радио Београда. Први концерт са нашим инструменталним ансамблом Јакшић је одржао у Инжињерском дому 12. јуна 1950. године, када су изведена дела Респигија, Шуберта и Вебера.

Када је из великог ансамбла формиран Камерни оркестар Радио Београда, у децембру 1950. године, критика је тада позитивно оценила младог и врло талентованог диригента, који је са овим саставом наступао уживо у радио емисијама. Оркестар је два пута месечно изводио барокна дела немачке и италијанске музике, дела рококоа и најновију енглеску, америчку и југословенску музику, а највећи куриозитет је тај што је велики број тих композиција премијерно представљен нашој публици. Циклус радијских концерата најављен је у београдским новинама „20. октобар”, а 7. јануара 1952. године писало је следеће: „Ово ће бити јединствени концерти и пружиће радио слушаоцима оно задовољство које увек пружају ретке и оригиналне ствари. Свакако, умногоме се може захвалити младом диригенту камерног оркестра Ђури Јакшићу, коме је рад са оркестром уствари почетак његове музичке каријере.”

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво